Baby 2w: Pijn bij het voeden

Kristien

Baby 2w: Pijn bij het voeden

Berichtdoor Kristien » 13 jan 2008, 17:48

Hallo,

Ons zoontje is nu twee weken oud en het voeden doet langs 1 kant nog steeds pijn. Het is geen tepelkloof, al heb ik daar wel veel last van gehad. Het is eerder het tepelhof dat pijn doet. Het is een stekende pijn, die nog verder duurt na het eten geven. Het lijkt een beetje op blauw-plekken pijn, alsof mijn tepel geplet wordt. Langs de andere kant heb ik helemaal geen pijn en kan ik zonder problemen voeden. Ik heb al meerdere houdingen geprobeerd: madonna, rugby en liggend. Allemaal eender...
Ik heb een vroedvrouw laten komen en zijn zuigtechniek is perfect. Zij kon ook niets pathologisch zien aan de borst. Zij dacht aan een stafylokokkeninfectie omdat de ¿boebeltjes¿ op het tepelhof langs de pijnlijke kant heel erg uitgesproken zijn. Ik smeer nu al een paar dagen bactroban, zonder veel resultaat.
Bij mijn eerste kindje heb ik altijd zonder problemen gevoed, langs beide kanten. Al herinner ik me wel dat ik op het einde gestopt ben (na negen maanden) omdat het terug pijn begon te doen. Ik weet dat toen aan het veelvuldig bewegen en trekken en sleuren aan de tepel, maar dat is nu zeker niet het geval.

Herkent er iemand dit verhaal? Enig idee wat ik eraan kan doen?
Alvast bedankt!

Groetjes,
Kristien

christine

RE: Baby 2w: Pijn bij het voeden

Berichtdoor christine » 14 jan 2008, 15:09

Als het geen bacterie infectie is, dan zou het een schimmelinfectie kunnen zijn. Op de andere kant denk ik dat je een heel ervaren vroedvrouw hebt en dat die dat waarschijnlijk had gezien. Ik geef je straks een beschrijving van alle symptomen van spruw, maar als het kan dan zou ik je aanraden naar Dr. Greest Stevens te gaan (015/330 120). Zij is lactatiekundige en arts en haar consultaties gaan door in Mechelen en Brussel.

Christine
LLL
[url]www.lalecheleague.be[/url]
[email]christine.vdbroecke@pandora.be[/email]

christine

RE: Baby 2w: Pijn bij het voeden

Berichtdoor christine » 14 jan 2008, 15:10

Hier de [b]symptomen van spruw: [/b]De baby kan een dikke, witte aanslag in het mondje hebben, die niet weg te vegen is. Soms gaat het alleen om plaatselijke witte plekken. Rode lipjes, droge lipjes, die gesprongen lijken, een parelmoerachtig beslag op de binnenkant van de lipjes en een rode tong(topje) kunnen ook een teken van spruw zijn. Op de billetjes kan de spruw zich in vorm van een vurig rode uitslag vertonen, die meestal duidelijk afgegrensd is. Niet bij alle baby's met spruw komen deze zichtbare symptomen voor. Sommige baby's zijn hangerig of huilerig en willen vaak drinken. Andere baby's weigeren juist het drinken aan de borst omdat het drinken voor hen, door spruw in de mond, pijnlijk is. De meeste baby¿s lossen heel vaak en sommige maken een klakkend geluid tijdens het drinken.
Bij de moeder zorgt de spruw voor een kleurverandering van de tepel en de tepelhof. De huid kleurt rozerood tot paars en word glad, gespannen en soms glanzend of schilferig. Af en toe gaat het alleen om een moeilijk te zien ¿film¿ die op de tepelhof lijkt te zijn. Het duidelijkste symptoom is ernstige jeuk, die kan overgaan in scherpe pijn. Vaak krijgt een moeder tepelkloven, die maar niet willen genezen. Een verbeterde aanlegtechniek helpt niet en het drinken van de baby verergert de pijn. Ook na de voeding kan de pijn nog lang aanhouden. Zit de spruw al in de borst (in de melkgangen, of in zeldzame gevallen ook naast de melkgangen in het weefsel) dan gaat het om diepe pijn, die tijdens het voeden begint en nog lang na de voeding aanwezig is. Niet altijd zijn de huidveranderingen op de tepel en de tepelhof duidelijk zichtbaar.
[red]Let op: soms is spruw bijna onzichtbaar. Niet alle artsen zijn vertrouwd ermee en sommige herkennen spruw echt maar als de baby witte stippen in de mond heeft. Op de andere kant is ook niet alles wat op spruw lijkt echt wel spruw. Soms gaat het om een bacteriële infectie, eczeem of een andere huidaandoening.[/red] Wanneer je arts niet zo veel hierover weet, dan kan hij Dr. Greet Stevens bellen (015/330 120). Zij is arts en lactatiekundige en geeft telefonisch informatie aan andere artsen. Je kunt natuurlijk ook direct zelf een afspraak bij haar maken. Haar consultaties gaan door in Mechelen en Brussel.

Christine
LLL
[url]www.lalecheleague.be[/url]
[email]christine.vdbroecke@pandora.be[/email]


Terug naar “Eten”