@ LLL: MM opwarmen - afkoelen

laly

@ LLL: MM opwarmen - afkoelen

Berichtdoor laly » 07 jan 2008, 08:04Hallo,

even een vraagje: volgende week moet ik terug beginnen werken en af en toe probeer ik dus een flesje afgekolfde mm te geven, wat niet echt altijd lukt :)
Ik probeer met verse afgekolfde melk. Soms kolf ik af voor haar maaltijd en bewaar ik de melk in de koelkast om die dan wanneer nodig op te warmen au bain marie. Maar aangezien mijn dochtertje niet echt fan is van een fles duurt het soms ontzettend lang voor ze ook maar iets wil drinken... waardoor de melk natuurlijk weer afgekoeld is. Kan dat kwaad? Ik warm die zeker niet terug hé, maar opgewarmde melk die afgekoeld is, is toch nog bruikbaar, of niet?

Natuurlijk is koude melk niet bevorderlijk om haar van het flesje te doen drinken.... dus weet niet goed hoe ik verder moet proberen. Moet ik er meer tijd tussen laten zodat ze zeker honger heeft?
Aan de borst laat ze er maar max 4u tussen (met of zonder hongersignaal leg ik ze na 4u max terug aan), maar met een flesje wil ze dan niet echt drinken. Vorige week had ze wat langer geslapen en heb ik een uur volgehouden om het flesje te geven, maar ze weigerde dat hele uur. Na een uur heeft ze dan toch het flesje opgedronken, maar toen was het al bijna 5,5u dat ze bij mij nog gedronken had en ik vond dat precies toch wat lang...maar ja, toen heeft ze het wel uigedronken, ze zal ook wel reuzehonger gehad hebben!!
Ter info, ze is nu 13 weken oud. Ik kom aan zo'n 6 voedingen per dag + 's avonds clusteren (soms lang, soms kort).
Ik wil haar natuurlijk ook geen dégout geven aan het flesje, dus hoe pak ik het best verder aan?

Bedankt!

christine

RE: @ LLL: MM opwarmen - afkoelen

Berichtdoor christine » 07 jan 2008, 08:45

Eigenlijk moet je de melk binnen het uur verbruiken. Het is daarom zinvol als je maar heel kleine porties opwarmt als je baby het drinken uit de fles nog moet leren.

Als de melk vers is afgekolfd, dan hoef je ze niet op te warmen en dan kan ze enkele uren op kamertemperatuur bewaart worden. Sommige baby's zijn tevreden met melk op kamertemperatuur. Ik zet hier straks nog de bewaartijden en enkele bewaartips.

Om de 4 uur voeden, dus maar 6 keer per 24 uur is eigenlijk heel weinig, dus voedingen uitstellen zodat de baby meer honger heeft lijkt met geen zo goed idee. Ik weet natuurlijk dat heel veel mensen dit een prachtige oplossing vinden en dat zelfs sommige artsen de raad geven om de baby te laten honger leiden tot hij de fles neemt. Mensen die dit voorstellen kunnen best zelf eens uitproberen hoe dit voelt, maar omdat ze volwassen zijn mogen ze uiteraard iets langer op hun eten wachten, misschien zo een 2 tot 3 dagen. ;)

Je kunt bij mij per e-mail een artikel over fles weigeren aanvragen. Je vindt erin een beetje uitleg over het ¿ideale¿ tijdstip, spenen, smaken en smaakverandering van moedermelk, alternatieven voor de fles en hoe je een baby het drinken uit een beker kunt leren.

Christine
LLL
[url]www.lalecheleague.be[/url]
[email]christine.vdbroecke@pandora.be[/email]

christine

RE: @ LLL: MM opwarmen - afkoelen

Berichtdoor christine » 07 jan 2008, 08:46

[b]Bewaartijden van moedermelk[/b]

Verse moedermelk:¿¿¿¿..kamertemperatuur - 6 tot 10 uur
Verse moedermelk:¿¿¿¿..koelkast 4 tot 7 graad - tot 5 dagen
Verse moedermelk:¿¿¿¿..koelkast 0 tot 4 graad - tot 8 dagen
Moedermelk:¿¿¿¿¿¿¿..vriesvak koelkast - tot 2 weken
Moedermelk:¿¿¿¿¿¿¿..kleine vriezer die vaak open en dicht gaat - 3 tot 4 maanden
Moedermelk:¿¿¿¿¿¿¿..grote diepvries constant onder -18 C - 6 maanden of langer
Ontdooide moedermelk:¿¿..koelkast 4 tot 7 graad - tot 9 uur
Ontdooide moedermelk:¿¿..koelkast 0 tot 4 graad - tot 24 uur
Ontdooide moedermelk:¿¿...kamertemperatuur - zo snel mogelijk gebruiken
Opgewarmde moedermelk:¿.zo snel mogelijk gebruiken

Let op: de gemiddelde koelkast bij ons is vaak veel warmer afgesteld. Sommige koelkasten staan zelfs op 12 graad. [b]Voor de zekerheid meet je dus de temperatuur[/b] best met een koelkastthermometer. Kamertemperatuur is niet warmer dan 21 graad. Bij [b]heet zomerweer[/b] plaats je moedermelk best [b]direct in de koelkast[/b]. Zet de moedermelk niet in de deur van de koelkast omdat daar grotere temperatuurschommelingen plaats hebben.

In een grote vriezer, koffermodel of staand model met schuiven binnenin, kan je de melk ook langer dan 6 maand bewaren. Ze wordt niet echt slecht, maar ze wordt wel minder goed, ze verliest dus aan levende bestanddelen.

Ben je zeker, dat je de melk binnen 5 dagen gaat gebruiken, dan zet je ze in de koelkast. 5 dagen koelkast is namelijk beter dan invriezen eveneens in verband met de levende bestanddelen.

Samen gieten van verschillende porties mag, maar de tweede portie moet ook al afgekoeld zijn. [b]Geen verse warme melk bij koude melk gieten.[/b] Alleen melk samen gieten die je binnen 24 uur hebt afgekolfd al je ze wilt bewaren. Melk die je wilt gebruiken kan je altijd samen gieten, niet van belang hoe oud ze is en op welke manier ze bewaart werd, bijvoorbeeld een deel afgekolfd van 2 dagen geleden, een deel ontdooide melk, die 3 maand in de vriezer zat en nog een beetje verse melk die je net hebt afgekolfd. Als je de melk direct gaat gebruiken, dan mag dat. Deze mengeling is echter niet geschikt om verder te bewaren.

Ben je van plan de melk in te vriezen, dan doe je dit binnen 24 uur na het afkolven.

Melk kan je gemakkelijk in een vorm voor ijsblokjes invriezen. Voor een betere hygiëne bewaar je het ijsblokbakje in een diepvrieszakje in de vriezer. Eens de moedermelk bevroren is kan je ze verder in een diepvrieszakje bewaren. Zo is je ijsblokvorm weer vrij. Meet ook af hoeveel cc zo een ijsblokje heeft, dan kan je gemakkelijk en snel de juiste hoeveelheid voor je baby ontdooien en heb je minder problemen met te grote of te kleine porties. Zeker als je een voorraadje voor later aanlegt zijn de ijsblokjes veel handiger en ben je veel flexibeler wat de hoeveelheden betreft.

Je mag moedermelk niet 2 keer opwarmen. Heeft je baby niet alles gedronken, dan giet je het restje melk weg. Daarom liever geen al te grote porties aanbieden.

Kolf je af voor een gezonde en voldragen baby dan is het steriliseren van de kolf niet altijd nodig. Alle delen van de kolf die met de melk in aanraking kwamen [b]eerst met koud water afwassen[/b] zodat geen melkklonters achter blijven en dan met heet water en afwasmiddel. Daarna grondig naspoelen met heet water. Op een propere keukendoek laten uitlekken of ermee afdrogen en dan uiteraard proper bewaren. De delen die het verdragen kunnen ook in de vaatwasser.

Leestip: de brochure ¿afkolven en bewaren¿ van LLL, te bestellen op [url]www.lalecheleague.be[/url]. Bij mij kan je per e-mail een artikel aanvragen over flesdrinken waar ook uitleg over de hoeveelheden gegeven wordt en waar je te weten komt hoe je ervoor kunt zorgen dat de baby niet te veel uit de fels drinkt.

Christine
LLL
[url]www.lalecheleague.be[/url]
[email]christine.vdbroecke@pandora.be[/email]

laly

RE: @ LLL: MM opwarmen - afkoelen

Berichtdoor laly » 07 jan 2008, 09:55Hallo Christine,

bedankt voor je uitleg, zal de melk dus niet langer proberen 'forceren' na een uur :)
ik heb je brochure over mm bewaren en je artikel over flesweigering reeds gekregen. Het gekke is dat ze afgelopen donderdag het flesje heeft uitgedronken en dat ze dus voorheen 1 x week een flesje kreeg om het niet af te leren. Het geven was altijd moeilijk wel, ze had zo'n tien à vijftien minuten nodig om eindelijk weer door te hebben wat ze moest doen met de speen.... Omdat het afgelopen donderdag zo moeizaam ging (na 1,5u proberen eindelijk gedronken) dacht ik vanaf dan elke dag 1 x flesje te geven, zodat ze al kon wennen aan het idee om elke dag van een fles te drinken in de creche... maar nu weigert ze dus elke fles! Ik probeer ook niet meer te warmen dan een 60ml omdat ik meer moet weggooien nu dan dat ze het opdrinkt... ik word er wat radeloos van, aangezien ze vanaf volgende week enkel het flesje zal krijgen overdag.... ik maakte me niet echt zorgen meer omdat ze de flesjes effectief uitdronk, maar nu dus niet meer. We hebben ook geprobeerd om iemand anders het flesje te laten geven, maar ze wordt enkel hysterisch, alleen bij mij dronk ze de fles tot nu toe, maar nu ook zelfs dat niet meer. Ze begint al te huilen bij het zien van de fles.....

Vanochtend had ze gedronken om 7u, heb haar volgende voeding (flesje) willen geven om 9u (zodat ze niet teveel honger had....), ze heeft eerst wat gespeeld met de speen en tegen een uur of 9h45 begon ze echt honger te krijgen en te huilen omwille van de fles (en zoeken naar de borst dus..). Heb dan even gestopt met proberen en heb na een 15tal minuten nogmaals geprobeerd, maar tevergeefs, heb dan maar de borst gegeven. Ik wil haar zeker niet uithongeren, maar hoe leer ik het haar nu??? Probeer ik nu best eerst de borst te geven en dan ipv de tweede kant, een flesje? Of probeer ik vanaf nu stelselmatig bij elke voeding een flesje te geven?

Wat haar aantal voedingen betreffen, ik tel ongeveer 6 voedingen effectief, maar ik tel het clusteren 's avonds hier wel niet bij, tussen 19h en 24h00 drinkt ze nog wel een aantal keer, minimaal 2 x , maximaal 5 x, dus ik denk dat dat dan wel in orde is. Ik laat overdag nooit meer dan 4u tussen haar voedingen en vaker is ze vroeger dan de 4u aan het eten.

alvast bedankt!

laly

RE: @ LLL: MM opwarmen - afkoelen

Berichtdoor laly » 07 jan 2008, 12:42Gezien ze nu al een aantal dagen de fles weigert en al huilt bij het zien van de fles, ben ik haar precies een afkeer aan 't doen krijgen van de fles... zou ik deze week nog verder proberen? Of laat ik het zo en zie ik wel wat er gebeurt als ze eenmaal naar de creche gaat? Ik krijg soms de raad om 'streng' te zijn en alleen nog maar de fles te geven, maar dat druist in tegen mijn gevoel.... of zou ik deze week best mijn tijd steken in het haar leren drinken van een beker ipv fles?
Help...

christine

RE: @ LLL: MM opwarmen - afkoelen

Berichtdoor christine » 07 jan 2008, 14:17

Misschien 2 keer per dag proberen op een niet al te hongerig moment. Laat haar de fels zelf aanraken, misschien een beetje ermee spelen. Vaker proberen is voor jullie twee te zenuwslopend. En ja, het kan heel goed zijn dat het in de crèche zonder grote problemen lukt. Wat je ook zou kunne proberen, dat is een keer per dag een fles aanbieden en de tweede keer de melk in een beter geven.

Als ze niet uit fles of beker gedronken heeft best 15 minuten op een andere manier troosten en pas dan de borst geven. Op die manier heeft ze je niet te snel door, dus zal ze niet leren dat ze het ene maar moet weigeren om het andere te krijgen. 15 minuten is lang voor een baby, dus ze zal de link niet meer leggen.

Christine
LLL
[url]www.lalecheleague.be[/url]
[email]christine.vdbroecke@pandora.be[/email]

laly

RE: @ LLL: MM opwarmen - afkoelen

Berichtdoor laly » 07 jan 2008, 15:16Ok, ik zal het op die manier nog eens proberen, zo heb ik haar trouwens ook laten wennen aan het flesje enkele weken terug, door het te geven op geen hongerig moment .... ik doe het dus zo nog even.
En anders probeer ik eens met een beker.
In de creche is ze al eens een half dagje geweest en toen heeft ze met heel veel moeite 30ml gedronken. Misschie dat het een volgende keer wel beter lukt, maar ik zou zeker niet willen dat ze te weinig binnen krijgt.
Soms krijg ik ook de opmerking dat het niet moeilijk is dat ze niet (goed) van een flesje drinkt aangezien haar zuigreflex niet goed zou zijn, omdat ik geen tutje geef... mij lijkt dat als ze de speen van een fles niet wil, ze ook geen fopspeen wil... maar bon.

Ik had beter bv-verlof opgenomen ;)

Wordt absoluut nog vervolgd ...


Terug naar “Eten”