ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Debbie

ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Berichtdoor Debbie » 03 jan 2008, 21:16

Ik moet over een maandje terug beginnen werken. Mijn meisje zal dan 9 maanden zijn. Eerlijk gezegd zie ik het helemaal niet zitten, en begin ik al in de stress te schieten, wat nooit goed kan zijn! Ik hoop hier dus wat geruststellende antwoorden te vinden ;)
Het probleem is dat ik momenteel het gevoel heb dat ik 'maar wat aanmodder' met mijn dochtertje van 8 maanden. Klinkt misschien raar, maar wat ik bedoel is dat we alles nemen hoe het komt. Er is absoluut geen schema. Nu weet ik wel dat de tijd waarin vaste schema's opgehemeld werden gelukkig deels voorbij is (hoewel ik toch ook veel hoor dat 'een baby regelmaat nodig heeft' ;) ), maar helemaal geen regelmaat is misschien ook niet ideaal? Mijn dochtertje eet wanneer ze wil, eerlijk gezegd weet ik eigenlijk niet eens of er een soort van patroon in zit, ik leg ze gewoon aan als het uitkomt of als ze lastig is, dat is het gemakkelijkste voor ons allebei. Als ze moe is, gaat ze in bedje (soms één dutje, soms twee, hangt af van hoe de dag er uit ziet). Soms lukt het niet om haar twee dutjes te laten doen, ook al heeft ze die nodig. Wat vaste voeding betreft, is het ook echt 'zoeken'. Stilaan begonnen op 6 maand, maar niet consequent genoeg (verliep moeilijk, dan was ze weer wat ziek,...). Nu probeer ik elke dag toch groenten te geven, maar ze eet er niet veel van. Fruit durf ik pas geven als de groenten goed gaan, maar misschien moet ik daar nu toch stilaan eens mee beginnen. Ze wil gewoon zo graag melk en ik heb er soms wat moeite mee om haar die te 'ontzeggen' voor groentekes... Stom he!
Je ziet, veel onzekerheden, en eenmaal ik ga werken zal er noodgedwongen toch een soort van regelmaat moeten komen. Ik zal deeltijds werken, halve dagen, en zou het graag zo zien te regelen dat ik niet moet kolven (er zal maximum 5 uur zitten tussen die twee voedingen dan), maar ik weet niet of dit zal lukken? Nog zoiets: 's nachts vraagt ze steeds nog minstens twee voedingen (buiten die vlak voor ik ga slapen en de eerste voeding 's ochtends), maar heeft ze dan eigenlijk wel echt honger? Ik leg haar ook dan uit gemak aan, omdat dat voor haar en mij het gemakkelijkste is, en ook omdat ik er niks mee inzit. Liever dat dan een halfuur proberen te troosten en heel het gezin wakker te maken! Maar hou ik dat wel vol eenmaal ikzelf er 's morgens ook weer vroeger uit moet?
Sorry hoor, maar moest hier gewoon mijn hart eens luchten. Wie weet zitten er nog wel mama's in hetzelfde schuitje, of heeft iemand deze twijfels ook ooit gehad?
groetjes van een twijfelende mama, die het beste voor haar dochtertje wil, maar niet meer zeker weet of ze goed bezig is...

Gast

RE: ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Berichtdoor Gast » 03 jan 2008, 22:31

Als ik het zo lees ben je heel goed bezig.
Hier enkele bedenkingen:
Ik denk dat als je op vraag voedt, er niet echt een vast schema in zit. Grote mensen krijgen toch ook niet altijd op exact dezelfde moment honger of zijn toch ook niet op exact dezelfde moment moe. Het 's nachts voeden kan je denk ik best blijven doen. De tijd die je 's ochtends minder hebt, kan je misschien inhalen door af en toe in de namiddag een dutje te doen.
Wat je zegt over bv en vaste voeding. De bv-specialisten zijn het erover eens dat de bv tot de leeftijd van een jaar best de hoofdvoeding blijft en de vaste voeding slechts de bijvoeding. Vandaar dat ze ook aanraden om je baby eerst aan te leggen en dan pas vaste voeding te geven. Dus je baby'tje heeft echt nog wel wat tijd om te wennen aan de vaste voeding en als jij je baby genoeg aanlegt krijgt ze nog alle voedingsstoffen via de bv.
Aanleggen wanneer het jullie uitkomt: zo heeft de mensen het eeuwen en eeuwen gedaan en ja, het bleek de juiste manier te zijn, anders hadden we misschien al niet meer bestaan.
Over een 5-tal uur zonder bv: dat moet je afwachten. Er zijn babies die alle voeding gaan weigeren tot de moeder terugkomt. Andere gaan iets anders (afgekofde melk, groenten, fruit, ...) eten.
zo, ik hoop dat je er iets mee bent,
gr,
tine

Maya

RE: ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Berichtdoor Maya » 04 jan 2008, 09:01

Hier effe de ervaring van een werkende en borstvoedende mama van een bijna 11 maanden oude dochter. Ik werk 4/5 sinds ze 5 maanden oud is. Wij hadden/hebben ook helemaal geen schema of vast stramien. Er zijn maar 2 constanten en dat is de groenten (die krijgt ze altijd rond 13u) en bedtijd (altijd tussen 19 en 20u). Al de rest varieert enorm. Ik voed op verzoek, dus soms 5 keer per dag, soms ook 10 of 12 keer. Slaapjes en dutjes doen we zoals het uitkomt, soms eentje, soms ook wel eens 4 of 5 op een dag, soms lange (tijdens een lange wandeling of autorit) en soms korte (korte ritjes met de auto of een dutje aan de borst na het drinken). Alles kan en alles mag, zo leven en eten wij zelf ook. Toch is er regelmaat, regelmaat is nl. NIET alles op tijd en uur doen, maar dezelfde dingen in dezelfde volgorde en op dezelfde manier. Zo weet dochterlief dat als ze een slab aankrijgt, er vast voedsel zal komen. Als de verzorgingstas wordt klaargemaakt, gaan we 'dada'. Als papa zijn schort aanheeft, moet ze uit de keuken blijven, want dan wordt er gekookt en dat is gevaarlijk voor kindjes. Zo wordt voorspelbaarheid ingebouwd en dat geeft kinderen houvast, daar worden ze zelfzeker en rustig van. Ze lijken nog klein, maar begrijpen en onthouden meer dan je denkt. Ik merk meer en meer aan mijn dochter's reactie dat het haar deugd doet haar wereld beter te snappen (als de verzorgingstas gemaakt wordt, dan zoekt zij alvast haar jasje en gaat ze aan de buggy staan).

Wat het werken betreft: de oma's babysitten en ik vraag ook aan hen dezelfde principes toe te passen. Ze hebben er wel elk hun variante op, maar ook dat weet ze ondertussen. Je ziet haar denken, oh ja 't is vandaag die oma en die het altijd zus of zo... Voeden op verzoek is iets moeilijker voor de oma's, al liet/laat ik steeds voldoende melk (ongeveer een volledige voeding extra) achter in de koelkast zodat ze een flesje kunnen aanbieden wanneer erom gevraagd wordt. Maar dat schijnt dus niet eens nodig te zijn, want mijn dochter wacht gewoon tot mama er weer is om de schade in te halen. 's Middags kom ik thuis lunchen, vandaar het vaste tijdstip voor de groenten.

Maak je maar niet teveel zorgen over het 'aanmodderen', wij doen al bijna een jaar niet anders en dat werkt perfect! Ik zou het niet anders willen. Zeker niet als ik kijk naar mijn nichtjes die helemaal gestresseerd raken als hun dagindeling misloopt door omstandigheden (oh jee, hij heeft zijn 10u-slaapje gemist of de pap van 15u)... da's pas vermoeiend...

5u zonder voeding... da's voor onze dochter te lang... in 't begin probeerde ze dat te halen, maar al de eerste dag moest ze zich na 4u gewonnen geven en dronk ze gulzig haar flesje leeg (dat ze voordien steevast weigerde). Op deze leeftijd zijn er mogelijkheden genoeg om die tijd te overbruggen (ik denk aan een stukje fruit bvb da's eten en drinken tegelijk... of een paar lepeltjes verdunde yoghurt).

Keep up the good work!

Gast

RE: ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Berichtdoor Gast » 04 jan 2008, 18:55

Hé ben blij te lezen dat er nog mama's zijn die BV op vraag blijven geven en geen echte schema's gebruiken, maar gewoon hun kindje voeden en in bed stoppen als de kinderen daar nood aan hebben...

Onlangs vertelde een vriendin me dat ze haar 4 mdn oude zoontje 's morgens in de kerstvakantie had wakker gemaakt om 7u voor zijn flesje (tkindje slipe nog ocharm) omdat anders haar schema van 5flessen per dag in het gedrang kwam????)

Neen liever inderdaad structuur door houvast en rituelen maar niet op uur en tijd...

Gast

RE: ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Berichtdoor Gast » 04 jan 2008, 21:27

He, inderdaad wat fijn om dit te lezen. Ons dochtertje is nu 5,5 maand en ik ben 1 dag terug een beetje aan het werk, maar tot nu toe liep alles hier zo maar wat zoals het liep. Ik kreeg ook zo wat het gevoel dat ik misschien toch eens wat meer puntjes op de i moest zetten en iets meer schema inbrengen, maar vooral "omdat dat nu eenmaal zo hoort", en ook wel omdat ik denk dat het bij de onthaalmoeder wel wat meer gestructureerd verloopt.
Nu ja, we zullen wel zien. Ik ga ervan uit dat kindjes zich vaak flexibeler kunnen aanpassen dan wij denken, en dus in de opvang misschien wel wat meer vaste structuur (in de zin van tijd en ritme) krijgt, en thuis dan toch meer "op vraag", niet alleen voor eten, maar ook voor slapen,...
De uitleg over "structuur door houvast en rituelen" geeft mij daarin ook meer houvast, en dit merk ik inderdaad: bijvoorbeeld de dag afsluiten met een vast knuffelbeertjes-ritueel brengt echt wel rust en staat bijna garant voor rustig in slaap vallen.
Laat ons maar lekker verder doen, zolang we zien dat het onze kindjes hier goed mee gaat. Vaste structuren die echt wel moeten (school begint bv wel op een vast uur) komen al snel genoeg...

Debbie

RE: ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Berichtdoor Debbie » 05 jan 2008, 20:12

Bedankt allemaal,
het doet goed om te lezen dat er nog gezinnen zijn waar een vast dagschema niet echt aan de orde is. Ik zal wel zien hoe het loopt als ik eenmaal weer ga werken. Ik was van plan om tijdens de late voormiddag haar groenten te laten geven door de oma's (tijdens mijn afwezigheid, die dus maximum 5 uur kan duren), daar zal ze die periode wel mee kunnen overbruggen, vermoed ik. Ik heb alleen wat schrik voor de crèche waar ze ook twee halve dagen heen zal gaan. De oma's kunnen ons meisje wel wat afleiden mocht ze honger krijgen, maar in een kinderdagverblijf hebben ze meer kindjes, die gaan er niet blij mee zijn als ik zeg: "het zou kunnen dat het krap is wat eten betreft, maar probeer het wat te rekken tot ik terug ben" ;).
Misschien twee keer per week een gekolfd flesje voorzien, maar ik zie zo tegen het kolven op he! :(
Ach, we zullen wel zien hoe het loopt zeker? Bedankt alvast voor de antwoorden!
Groetjes!

Gast

RE: ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Berichtdoor Gast » 05 jan 2008, 22:30

Hoi,
ik ging terug werken toen mijn kleintje acht maanden werd. Hij had ook steeds op vraag eten gekregen en van schema was geen sprake.
Hij dronk vanaf dat ik ging werken 's morgens, als ik thuis kwam, daarna 'savonds en 's nachts. Ik wou niet afkolven, omdat ik me er heel slecht bijvoelde. Baby was prematuur geboren en heb de eerste acht weken afgekolfd en had me voorgenomen dit nooit meer te doen.
Mijn kindje dronk overdag water of fruitsap en kwam goed toe hoor.
Nu is hij 18 maanden en heeft nog steeds niet een echt schema. Hij heeft vaak geen honger als het etenstijd is en omgekeerd. De dagen dat ik thuis ben, krijgt hij nog steeds BV op vraag. Ook 's nachts eet hij nog zoveel als hij wil. Wat tegenwoordig bijna niet meer is.

Gast

RE: ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Berichtdoor Gast » 06 jan 2008, 21:00

hoi, ik ben op 6 mnd terug gaan werken en heb nooit gekolfd. Had een flesweigeraar en dus mocht ik nog kolven zoveel ik wou, ze dronk het toch niet... op de creche zat ze van 8 tot 16/17 en dan at ze groentjes en fruitpap. Ze dronk water van een bekertje. Na een paar maanden heeft ze dan toch nog van de fles leren drinken (alleen water). Als ik thuiskwam was het wel een lange bv sessie en ook snachts dronk ze nog 2 a 3 keer. In de weekend legde ik ze vaker aan. Ik geef haar nu al 14 mnd bv en we gaan nog door tot 31 mei (heb een deadline gezet of ik geef als ze 10 is nog steeds bv haha)

Wat schema's betreft: nooit gehad, het ging hier gewoon niet want ze was en is een onregelmatige en slechte slaper. Als ze korte slaapjes hield was ze sneller moe, dan moest ze ook echt vroeger terug gaan slapen en kwamen (komen) er soms meerdere slaapjes per dag voor. Slaapt ze een lang dutje, tja, dan verschuift het volgende dutje weer he. De creche heeft voor iets of wat regelmaat gezorgd, hoewel.. nu het weer kerstvakantie is geweest heeft ze weer alles verschoven... ach, zolang ze uitgerust en blij is, is het voor mij allang goed... schema's zouden wel eenvoudiger zijn omdat je dan vaste tijden hebt waarin je dus iets kan plannen. Dat lukt hier dus niet of nauwelijks... ik kan niet zeggen, "kom maar om 16 u langs, dan is ze zeker wakker, want dan zal je zien dat ze die dag dan juist om vijf voor vier in slaap valt"

mamm-loic

RE: ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Berichtdoor mamm-loic » 07 jan 2008, 12:19

Wat heerlijk herkenbaar! Ik heb soms het idee dat wij ook maar wat aanmodderen. Maar ach, ons manneke groeit en bloeit, dus wat maakt het uit. De crèche heeft voor iets meer regelmaat gezorgd, maar ook Loïc (18 mnd) maakt mij 's nachts nog enkele keren wakker voor een voeding. Ik krijg inmiddels ook steeds meer kritische blikken als hij bv krijgt, maar daar probeer ik me zo weinig mogelijk van aan te trekken.

Debbie

RE: ik modder maar wat aan... hulp gevraagd (bv-werk)

Berichtdoor Debbie » 08 jan 2008, 20:11

Dankjewel, dames, ik ben al een pak meer gerustgesteld nu! ;)
Als ik lees dat er kindjes zijn van ongeveer even oud die een hele dag op de crèche overbruggen zonder mamamelk, moeten die 4 à 5 uurtjes hier wel lukken, zeker aangezien ze tussenin groentjes kan krijgen. Ik ga er ook voor proberen te zorgen dat ons meisje tegen dan bvb een stuk fruit kan eten, moest de nood dan 'hoog' zijn, kunnen ze ook dat nog geven! Bovendien heb ik ook al wel gemerkt dat ze langer zonder melk lijkt te kunnen als ik niet in de buurt ben, meestal is het zo dat ze pas effectief hard begint te huilen om melk als ik in de buurt ben, anders 'denkt' ze er gewoon niet zo snel aan.
De nachtvoedingen zal ik sowieso nog even doorzetten; het zal heel zwaar worden, maar ik denk dat die nodig zijn om mijn productie op peil te houden. Ik probeer het eerst gewoon een aantal keren uit bij de oma's en als die zeggen dat het goed te doen is, durf ik ze op de crèche ook zonder melk achter te laten! Bedankt iedereen!


Terug naar “Eten”