gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

mieke

gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor mieke » 08 mar 2006, 06:04

Hallo,

Normaal gezien zou ik mijn kindjes naar het katholiek onderwijs laten gaan, maar we wonen op stap afstand van een lagere school van het gemeenschapsonderwijs.
Mijn vragen nu : Kan een kindje in het gemeenschapsonderwijs ook zijn eerste en plechtige communie doen met de school ?
Ondervonden jullie achteraf problemen bij de overschakeling naar het secundair onderwijs als dat een katholiek college of katholiek technisch instituut was ?
Hadden de kindjes evenveel leerstof gezien en ontwikkelden ze evenveel werkkracht ?
Ik durf het nog niet goed aan de grootouders te vertellen dat we het overwegen. Ze zijn nogal katholiek. Maar elke dag te voet naar school kunnnen gaan, is toch ook leuk.
Ervaringen ?

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 08 mar 2006, 08:37

Beste,

Ik werk in het gemeenschapsonderwijs en ze kunnen er ook hun communie doen. Er is ook helemaal geen probleem met de overschakeling naar het middelbaar.
Ik ben zelf ook naar het gemeenschapsonderwijs geweest.

Er zitten ook kinderen van katholieke ouders, dus helemaal geen probleem.

Ik zou kiezen voor de school waar je te voet naartoe kan, gewoon doen!!!!

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 08 mar 2006, 08:44

mijn lagere school deed ik in een gemeenteschool en daar waren ze katholieker dan de paus.
mijn middelbaar deed ik in een katholieke school en daar had men respect voor alle godsdiensten en levensovertuigingen. ik ben er een beter mens van geworden, maar zeker en vast niet gelovig!

laat je kinderen naar de school gaan waar ze zich goed voelen, die gezellig is en goed bereikbaar. die communies zijn daarenboven toch maar twee keer op die zes jaar, daar laat je de schoolkeuze toch niet van afhangen. en als het waar is, zoals hierboven gezegd, dat je via het gemeenschapsonderwijs ook de communie kan regelen, dan is dat helemaal gemakkelijk.

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 08 mar 2006, 08:48

100% zeker voor het Gemeenschapsonderwijs gaan!!!

M

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor M » 08 mar 2006, 08:51

ben zelf naar gemeenteschooltje geweest en veel van mijn vriendinnetjes deden hun communie en gingen woensdagmiddag naar de cathechese (geen idee hoe je het schrijft). Was de normaalste zaak van de wereld. Zij zijn ook later naar een katholieke middelbare school gegaan. Geen probleem hoor.

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 08 mar 2006, 10:03

up

s.

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor s. » 08 mar 2006, 11:10

tuurlijk kun je in het Gemeenschapsonderwijs ook je communies doen! Heb ik zelf gedaan.
Het enige verschil is dat een deel van de klas dat niet doet, maar de rest is gelijk. Vele zaken (zoals voorbereidingen in de kerk, cathechese) zijn trouwens sowieso gemeenschappelijk met alle kindjes uit alle scholen van de gemeente, dus ook van de katholieke school (als die er al is in jullie gemeente natuurlijk).
En wat leerstof betreft: tegenwoordig werkt men met vaste leerplannen, en de scholen moeten daar gewoon in meevolgen. Ik heb trouwens altijd gemeenschapsonderwijs gelopen, en ben daarna probleemloos afgestudeerd aan de universiteit...
Dus ik zou zeggen: als het je inderdaad goed uitkomt en je hebt een goed gevoel bij die school (moet je bij om het even welke school hebben waar je je kind naartoe doet), gewoon doen!

sigje

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor sigje » 08 mar 2006, 11:19

ik heb in middelbaar allebei gedaan .. eerste 5 jaar heb ik gedaan in katholiek onderwijs .. en daarna heb ik mijn vijfde en zesde middelbaar in gemeenschapsonderwijs gedaan (moest vijfde dubbelen) ..
ik ben naar gemeenschapsonderwijs overgestapt omdat ze richting niet aanbieden in katholiek onderwijs (menswetenschappen-economie) ..
iig ik kan absoluut niet zeggen dat gemeenschapsonderwijs minderwaardig is ..
wat ik wel merkte was dat godsdienstlessen in gemeenschapsonderwijs eigenlijk meer échte godsdienst was als in katholiek .. rede is hier eigenlijk al vernoemd .. vermits je in gemeenschapsonderwijs kan kiezen kunnen ze de mensen die voor godsdienst kiezen makkelijker echte godsdienst aanbieden ..
in katholiek onderwijs zitten tegenwoordig veel kindjes van andere overtuigingen .. en daardoor ligt het daar toch vaak moeilijker ..
het grootste verschil dat ik gemerkt heb is eigenlijk in het mogen uiten van een mening ... in katholiek onderwijs word een afwijkende mening niet altijd met open armen ontvangen .. terwijl we in gemeenschapsonderwijs gestimuleerd werden om onze mening te vormen en te leren uiten .. (maar wél op fatsoenlijke manier .. ) en moet eerlijk zeggen dat ik daar veel van geleerd heb ..
zeg ook niet dat het overal het zelfde er aan toegaat .. maar ik heb iig heel goeie ervaringen met gemeenschapsonderwijs .. en mijn zoontje zal daar dan ook gaan (als hij naar school gaat)
xxx,
sigje

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 08 mar 2006, 11:59

wij wonen op twee minuten stappen van een gemeenschapsschooltje, een gezellig schooltje en de speelplaats kunnen we zien vanuit onze tuin... toch verkozen we het katholieke onderwijs omdat we ons daar best voelden. Ik denk als je zelf katholiek onderwijs gevolgd hebt dat je je als ouder ook beter thuis voelt in een katholieke school en omgekeerd met het gemeenschapsonderwijs heb je dat ook.

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 08 mar 2006, 11:59

Zoals al gezegd kan je in het GO ook je communie doen. Dan moet je natuurlijk wel kiezen voor RK-godsdienst, dat spreekt voor zich.

Qua leerstof zijn alle basisscholen zowat hetzelfde. Er zijn immers eindtermen waaraan men zich moet houden en die zijn voor de 3 onderwijsnetten hetzelfde. De geziene leerstof kan onderling wat verschillen, maar qua basisleerstof en -doelstellingen zijn alle scholen gelijk.

De aanpak van leerlingen verschilt van school tot school. Ikzelf heb de beste ervaringen met het gemeenschapsonderwijs en de slechtste met het katholiek onderwijs. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.


Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 08 mar 2006, 15:06

up

Greet

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Greet » 08 mar 2006, 15:39

Ik zou godsdienst zeker geen rol laten spelen in die keuze (en ik ben katholiek). In een gemeenschapsschool kan je kind ook godsdienst volgen.
De communies worden tegenwoordig bijna nergens meer in de school voorbereid maar in de catechese buiten de school.

Informeer vooral goed naar het niveau van de school en naar hun opvoedingsproject. Neem contact op met ouders van kinderen die er gaan of geweest zijn. Als je leerkrachten uit het secundair kent, vraag hen dan naar hun ervaring met kinderen uit die school.

Zo krijg je een goed beeld van de kwaliteit van de school.

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 08 mar 2006, 16:01

Wij zijn zeer tevreden over het gemeenschapsonderwijs en zolang onze kinderen gelukkig zijn, zijn wij dit ook!

@ Greet

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor @ Greet » 08 mar 2006, 16:11

Bij ons worden de eerste communies nog steeds op school voorbereid, de plechtige communies via de catechese (per parochie).

steven

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor steven » 08 mar 2006, 16:47

Ik ben leekracht in het gemeenschapsonderwijs, maar ik heb een objectieve visie.
Kies niet voor een bepaald net van onderwijs, maar kies voor een school. Er zijn goeie vrije scholen en slechte vrije scholen zoals er goeie gemeenschapsscholen zijn en slechte gemeenschapsscholen. Dat is zoals je zou zeggen: Scouts is goed en KSA of chiro zijn slecht.
Er zijn wel enkele pluspunten die ik zie in het gemeenschapsonderwijs en dat is:
in het gemeenschapsonderwijs kan je alle soorten godsdient volgen, vele volgen katholieke godsdienst. Het brengt alle culturen bij elkaar wat een mooie beeld is van de maatschappij, waar je kind in terecht komt.
En het gemeenschapsonderwijs is goedkoper. Het koopt voor de leerlingen boeken, die dan verhuurt worden aan de leerlingen.

Ach ... vele katholieke ouders sturen hun kinderen ook naar het gemeenschapsonderwijs. Het is even goed, bekijk de school of die goed is of niet.

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 08 mar 2006, 19:34

Mijnheer de onderwijzer, nu kan ik het écht niet laten: zoek uw dt-fout... In het gemeenschapsonderwijs heb ik alvast zonder fouten leren schrijven!

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 08 mar 2006, 22:18

beste mieke,

Waarom zou je je kinderen naar het vrije onderwijs laten gaan ? als ik vragen mag !
het gemeenschapsonderwijs is geen anti katholiek onderwijs he ; Tuurlijk kan je er godsdienst volgen.
En het niveau van onderwijs is evengoed als in het vrije onderwijs.
Ik zou je aanraden ga eens een kijken nemen in de school en vinden jullie het oke en hebben jullie er een goed gevoel bij dan stuur je daar je kind toch daar toe.
Dat is hetgene die telt als jullie een goed gevoel hebben bij de school. En wat de familie erover zegt, sorry hoor maar eigenlijk hebben zij hierover niks te zeggen , ouders beslissen toch waar hun kinderen naar school gaan...

Joke

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Joke » 08 mar 2006, 22:36

Ik denk toch dat de lat in het katholiek onderwijs in de meeste gevallen een stukje hoger ligt. Wordt nogal dikwijls aangenomen, denk ik.
Hierin zit GEEN waardeoordeel in vervat, gewoon een vergelijking wat moeilijkheidsgraad betreft.

Het is bvb. een veel voorkomend fenomeen dat een lln. die niet slaagt in het katholiek onderwijs overschakelt naar een atheneum en daar in dezelfde richting wel slaagt. Allé, dit is mijn ervaring en mijn gevoel, maar ik kan me vergissen.

Steven

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Steven » 09 mar 2006, 07:00

Hier moet ik toch op reageren. Het niveau hangt niet af van het net waartoe de school behoort, maar hangt van de school zelf af!!!
Ik mag zeggen dat onze leerlingen een behoorlijk hoog niveau hebben! Bij ons is het trouwens omgekeerd, wie bij os niet slaagt, gaat naar het zusterhuis. Het is een cliché dat een atheneum makkelijker zou zijn. Veralgemenen is nooit goed! Het tegendeel is waar!!! Veel mensen verhuizen ook omdat een college te duur is! 't College waar ik ging, liet zelfs z'n oudercomité huurgeld betalen om te vergaderen in een klaslokaal van de school.

Steven

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Steven » 09 mar 2006, 07:02

Oh ja, sorry voor men dt-fout, maar ook leerkrachten maken fouten hoor. Ik ben ook geen leerkracht Nederlands. Iedere mens maakt fouten, jij niet?

saar

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor saar » 09 mar 2006, 07:34

ik vind dat je godsdienst en school van elkaar moet loskoppelen. wij voeden onze dochter islamitisch op, maar ze gaat wel naar een katholieke school. omdat die school veel beter aanvoelt dan de stadsscholen die we bezocht hebben. je moet gaan voor de sfeer in de school waar je je goed bij voelt. en welke ook de strekking is van de school, ze moet mensen respect aanleren voor alle overtuigingen en godsdiensten, en de leerlingen moeten respect hebben voor de strekking van de school. dat betekent niet dat je in een katholieke school katholiek moet zijn, maar wel dat je respect moet hebben voor mensen die dat wel zijn.

dat heb ik zelf vroeger zo geleerd op de katholieke school waar ik ging (ik besef wel dat die niet allemaal zo open minded zijn) en dat wil ik op mijn dochter overdragen.

uiteindelijk ben je als ouder verantwoordelijk voor de godsdienstige opvoeding van je kind, althans dat vind ik.

vind het trouwens een heel interessante discussie.

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 09 mar 2006, 08:58

blijkbaar kennen veel mensen het verschil niet tussen gemeentelijk en gemeenschapsonderwijs... Gemeentelijk is ook van het vrije net (-> katholiek)

Onze kindjes zullen zonder twijfel naar het gemeenschapsonderwijs gaan.

Veerle

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Veerle » 09 mar 2006, 11:33

Gemeentelijk is NIET van het vrije net. Gemeentelijk wordt ingericht door de gemeente zelf. Zij zijn verplicht om de verschillende erkende godsdiensten aan te bieden. Wat natuurlijk niet wegneemt dat er veel gemeenten zijn waar CD&V de gemeente bestuurt en soms wel een stempel kunnen drukken op het schoolbeleid.

Gast

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Gast » 09 mar 2006, 12:45

gemeenschapsonderwijs is véél goedkoper en krijgt van de overheid veel meer middelen om materiaal en dergelijke aan te kopen.
Vrije scholen zijn verplicht om pannenkoekennamiddagen en dergelijke in te richten omdat ze gewoon niet toekomen.
TOCH is het niveau van het vrij onderwijs hoger dan dat van het gemeenschaps! Wie dit ontkent, is een zeveraar.
Heb zelf veel ervaring met onderwijs, beide netten, en kan dus vergelijken!

Zeveraar

RE: gemeenschaps- of vrij onderwijs ?

Berichtdoor Zeveraar » 09 mar 2006, 16:30

Dan ben ik maar een zeveraar! Ik heb 4 jaar lesgegeven in het katholieke net en 4 jaar in een gemeenschapsschool. Dezelfde leerjaren gedaan. En de lesinhoud is zo goed als identiek. Daar moet je het echt niet voor laten.

Het vooroordeel is inderdaad dat de lat hoger ligt bij katholieke scholen. Dat komt deels omdat katholieke scholen leerlingen kunnen weigeren (wat wettelijk niet mag, maar kom) en gemeenschapsscholen dat bijna nooit doen. Zo kunnen katholieke scholen hun niveau kunstmatig hoog houden (de elite zeg maar) en komen leerlingen die er niet meer welkom zijn, in het gemeenschapsonderwijs terecht.
Er zijn natuurlijk nog andere redenen, maar dit is een grote frustratie bij vele leerkrachten van het GO.

In onze school, een gemeenschapsschool, wordt er enorm veel gedaan voor leerlingen die niet goed meekunnen én voor hoogbegaafden. Ik heb ook al in een katholieke school gestaan waar deze leerlingen in de kou werden gelaten. Maar dat is echt schoolgebonden, je kan niet zeggen dat het éne net zus of zo is.

Ik vind het dus gezever dat het ene net beter is dan het andere. Voor mijn part schaffen ze die netten trouwens beter af. De ene school kan beter zijn dan een andere, dat wel, maar daar heeft het overkoepelend orgaan niets mee te maken.

(En begin niet over pannenkoekendagen in het KO. Het GO, zeker de basisscholen, moet ook vanalles organiseren om rond te komen. Zij krijgen zeker niet alles zomaar in de schoot geworpen, vergeet dat maar! Er zijn katholieke scholen die véél centjes hebben, omdat hun inrichtende macht zo rijk is. Vorselaar bijvoorbeeld... De financiële situatie hangt af van de IM en dat is ook weer verschillend van school tot school. Er zijn evengoed arme gemeenschapsscholen en rijke katholieke scholen of gemeentelijke scholen.)Terug naar “Je baby maand na maand”