Borstkanker???

Bezorgde vriendin

Borstkanker???

Berichtdoor Bezorgde vriendin » 08 jul 2007, 16:53

Hallo,

vorige week vertelde mijn beste vriendin dat ze een paar knobbeltjes had gevoeld in haar borst. Ze is daarop naar de huisarts gegaan en die verwees haar meteen door naar het ziekenhuis. Daar heeft ze dezelfde dag nog een echo en een mammo ondergaan. Omdat ze er niet gerust in waren, moest ze meteen blijven voor een punctie. Ze hebben vier gezwelletjes gevonden en die allevier gepuncteerd. Dinsdag weet ze de uitslag. Ze mag daarvoor bellen. Is dit een goed teken? Heeft hier iemand ervaring mee? Ik ben zo bezorgd. Volgens mij gaat dit allemaal zo snel, met die punctie enzo... dit maakt me zeer ongerust. Langs de andere kant gaan ze toch ook niet zomaar beginnen prikken in een gezwel dat kanker kan zijn???

Lieve groeten

Bezorgde vriendin

Gast

RE: Borstkanker???

Berichtdoor Gast » 08 jul 2007, 23:19

Mijn moeder heeft het ook moeten laten doen.
Vorige week nog,en alles was oké!!!
We waren ook heel ongerust ze.
Ik snap echt hoe je je nu voelt.
Hou ons op de hoogte hé
succes!!!

Gast

RE: Borstkanker???

Berichtdoor Gast » 09 jul 2007, 23:52

Hey,

niet direct het ergste denken, is wel menselijk natuurlijk.
Heb zelf net een knobbeltje laten weghalen. Heel onschuldig, heb vier weken nu moeten wachten op de uitslag van dit knobbeltje en was in orde.
Was een pappiloom, goedaardig dus. Kan bij je vriendin ook zijn hoor.
Hou de moed erin en ik duim alvast morgen.
Succes, zeker iets laten weten he.
xx

Bezorgde vriendin

RE: Borstkanker???

Berichtdoor Bezorgde vriendin » 10 jul 2007, 08:47

Hallo,

ik heb een slapeloze nacht achter de rug... Mijn vriendin belde gisteren reeds het ziekenhuis op, omdat ze zo nieuwsgierig was... Daar had ze eerst de secretaresse aan de lijn, die niet direct haar gegevens terugvond. Daarna met de gyneacologe doorverbonden... die kon niet direct iets vinden zei ze, en mijn vriendin moest maar woensdag eens langsgaan om 8u in het ziekenhuis op consultatie. Ik vind dit geen goed teken. Ik heb zelf mijn mama verloren aan eiestokkanker, en ik was erbij toen ze het verdict kreeg. Ze heeft maar een jaar meer geleefd, na 2 zware chemokuren en een 7u-durende operatie in Leuven. Het was dezelfde gynaecologe die het slechte nieuws bracht... en ook op een kalm uur, zodat er nog niet ze veel cliënten aanwezig zijn op de consultatie...Ik weet dat ik niet aan het slechte mag denken, maar het is als een film die zich opnieuw afspeelt. Alles komt opnieuw boven... Ik wil dit geen twee keer meemaken. Nu heb ik gezegd dat ik wel wil meegaan naar het ziekenhuis woensdag, maar ik weet niet of ik dat wel aankan... geen twee keer...je kan je niet inbeelden hoe het voelt als het woord kanker valt, en ze beginnen over chemotherapie... ik zie nog altijd mijn moeder in elkaar storten. De grond onder mijn voeten zakte weg... Dan moest ik nog mijn vader vewitttigen, en in de namiddag zaten ze reeds bij de oncologe... Ik wil echt niet dat dit verhaal zich herhaalt...

Lieve groetjes
xx

Nicky

RE: Borstkanker???

Berichtdoor Nicky » 10 jul 2007, 10:59

Hey,

niet te veel zorgen maken. Ze kunnen het beter allemaal heel goed onderzoeken. Ik heb contact opgenomen met mijn huisarts en die kon direct de uitslag geven.
Gisteren een mail gestuurd naar mijn gyneacoloog die de biopsie had gedaan en 's avonds zat het verlossende nieuws. Ik moet wel elk jaar opnieuw op controle komen, dus mamo en echo omdat er toch een stof inzit in mijn borst dat borstkanker zou kunnen veroorzaken. Maar is niet zeker of het doorbreekt. Dus gaan we dat maar doen he.
Volhouden meisje, ik weet wat je doormaakt echt wel. Het is nooit leuk iemand heel dierbaar te verliezen.
Maar laat ze gewoon ne keer bellen naar uw huisarts, die zal haar wel verder helpen.
Niet paniekeren, maar hou ons wel op de hoogte. Ik duim nog steeds. :)

ps: als het kanker had geweest hadden ze haar al direct opgebeld, geloof me. Ze zien heel goed het verschil tussen goed en kwaadaardig, heeft mijn huisarts ook nog gezegd.

xxx
Nicky

Bezorgde vriendin

RE: Borstkanker???

Berichtdoor Bezorgde vriendin » 11 jul 2007, 13:47

Hallo,

Mijn vermoeden is jammergenoeg waarheid geworden... Na verschillende keren telefoneren met het ziekenhuis, en van het kastje naar de muur gestuurd te zijn geweest, werd mijn vriendin doorgestuurd naar de huisarts, de uitslag was binnen... Maar de afspraak woensdag zou wel blijven doorgaan. Ik was bij haar thuis toen ze aankwam van de dokter, ik zag het meteen... slecht nieuws... Het is dus kwaadaardig en chemo en een operatie zijn een feit. De huisarts heeft verder niet al te veel toegevoegd, maar dezelfde avond nog (gisteren dinsdag ipv woensdag dus!) moest ze meteen naar de oncologe. Haar longen en buik zijn onderzocht geweest en gelukkig is daar alles ok mee! Zelfs geen lypfeklieren aangetast, dat is goed neem ik aan? Ze heeft uitleg gekregen... snel zal een operatie uitgevoerd worden aan de borst. Hij moet gelukkig niet helemaal geamputeerd worden. Na de operatie volgen 6 chemokuren om de drie weken. Daarna kan pas sprake zijn van een reconstructie. Ze neemt het redelijk goed op, en zit vooral met practische dingen... Ze heet geen ziekenhuisverzekering, hoe zit het met haar werk, wie gaat dat allemaal betalen?, haar kinderwens... De oncologe vertelde dat ze onmiddellijk moet stoppen met de pil, en dat een spiraaltje zal geplaatst worden, da de kinderwens zeker een paar jaar moet uitgesteld worden... Ik vraag me af of het niet verstandiger is om een paar eicelle te laten invriezen??? Is dat niet nodig? Heeft daar iemand ervaring mee? En welk ziekenhuis is aan te raden voor de borstoperatie? Ik kan voorlopig niet veel meer doen... morgen is er nog een botscan, hopelijk is alles in orde!

Groetjes
xx

Nicky

RE: Borstkanker???

Berichtdoor Nicky » 12 jul 2007, 16:53

dat is jammer te horen. Ik had nog zo aan het duimen geweest.
Wel goed dat ze het goed opneemt natuurlijk. En dat de lympeklieren niet aangetast zijn is ook een hele goede zaak.
De botscan zal wel ok zijn denk ik.

Haar steunen nu is het belangrijkste en laat zeker het verdere verloop weten he.
Sterkte en een hele dikke knuffel.
Nicky

Bezorgde vriendin

RE: Borstkanker???

Berichtdoor Bezorgde vriendin » 13 jul 2007, 10:10

Hallo,

gisteren heeft mijn vriendin de botscan ondergaan. Alles is gelukkig ok. Maar daarna had ze gesprek met de oncologe en met de gynaecoloog die de operatie zal uitvoeren, en dat gesprek is zeer hard aangekomen. Haar volledige borst zal moeten weggenomen worden, omdat een gezwelletje te dicht tegen de tepel aanligt, en omdat die de voorloper is ofzo... Dat had ze natuurlijk niet verwacht. Omdat ze pas 25 jaar is, en dit zeer uitzonderlijk is, gaan ze tijdens de borstoperatie ook een lympfe wegnemen uit de oksel en onderzoeken. Op basis daarvan gaan ze beslissen of ze de andere borst ook zullen wegnemen. (niet tijdens dezelfde operatie natuurlijk maar eventueel later) Die lympfekleier zou moeten onderzocht worden en daaraan zouden ze zien of zij genetische bepaler is (de eerste in de rij dan want ze heeft niemand in de familie). Als dat zo is ziet het er niet zo best uit, dan moeten alle lypfen verwijdert worden, ook de andere borst en de kans op het krijgen van kinderen zal aanzienelijk verminderen. (baarmoeder en eierstokken zullen ook een risico zijn) Dinsdag de grote dag, duimen dus!

lieve groeten

kris (mama van 5)

RE: Borstkanker???

Berichtdoor kris (mama van 5) » 13 jul 2007, 10:28

Hoi,

Allereerst duim ik zeker voor u vriendin.

Maar er moeten mij enkele dingen van het hart, dus ik hoop dat je niet boos bent. Dat onderzoek van de lymfeklier is de centinel node, maar daar kunnen ze niet uitmaken of er een genetische bepaling is hoor. Ze kijken alleen of die klier aangetast is of niet. Als die klier kankervrij is, dan zijn de andere lymfeklieren ook ok. Is die klier wel aangetast, dan worden zo ie zo al de resterende klieren weggenomen (bij mij waren dat er 42). Die worden dan ook onderzocht om te zien hoeveel er aangetast zijn.
Een genetisch onderzoek doen ze via bloedafname en het duurt vrij lang voor je daar een uitslag van weet (bij mij 9 maanden).
Baarmoeder en eierstokken zijn echter alleen een groter risico als je tumor hormoongevoelig is, maar dat weten ze pas na onderzoek van de tumor.
Ik hoop van harte dat je vriendin zich door deze moeilijke periode weet te slepen. Maar met veel steun, liefde en aandacht zal het wel lukken. Heel veel sterkte nog en veel liefs Kris.

ook een bezorgde vriendin

RE: Borstkanker???

Berichtdoor ook een bezorgde vriendin » 13 jul 2007, 14:18

beste opstartster,
vreselijk wat je vriendin moet meemaken!!
hopelijk loopt alles goed af, ik duim alvast..

ik hoop dat je me niet kwalijk neemt dat ik hier ook een vraag stel bij jou topic maar zit een beetje met hetzelfde probleem.
mijn vriendin heeft ook "iets "in haar borst, ze zijn nog aan het uitzoeken wat.
het kwam vorige week aan het licht na een gyn.controle en mamografie maar daar ze gevallen was met haar fiets dachten ze eerst een bloeduitstorting. ze hebben een punctie gedaan en het was inderdaad allemaal bloed maar na een tweede echo controle zat er nog iets.maandag moest ze dan onder de scanner en heeft nog geen uitslag. wel heeft ze al haar bloeduitslag en die was ook niet zo denderend.
daar zaten verhoogde tumorwaarden in (rond de 600 , en de normale waarden zijn iets in de 100).
haar gyn. zei nog niet te paniekeren , het zal een tumor zijn, maar kan evengoed goedaardig zijn!
iemand iets gelijkaardigs meegemaakt en goed afgelopen?
ik zit er ook zo mee in..

Wendy

RE: Borstkanker???

Berichtdoor Wendy » 16 jul 2007, 12:08

Ik hoop dat ik nog op tijd ben om een antwoord te geven aan de bezorgde vriendin. Ikzelf heb ook borstkanker gehad in 2004 en was toen 28. Mijn lymfeklieren waren wel aangetast en normaal moest mijn borst ook geamputeerd worden. Omdat ik zo jong ben hebben ze alles gedaan om dit niet hoeven te doen en één ding ervan was eerst chemo geven en dan pas de operatie. Op die manier kan er via een echo gevolgd worden hoe het gezwel reageerd op de chemo. Bij mij hebben ze na 4 keer chemo gezien dat het gezwel wel kleiner was, maar nog niet met het effect datze wilden en ze zijn overgeschakeld op een andere chemo. Die wel zeer effectief was. Ik heb mijn borst nog wel, ze is wel een beetje kleiner dan de andere maar buiten mezlf valt het voor niemand op.
Ik maak niet graag reclame voor dingen of personen, maar voor mijn specialist doe ik het met plezier. Als je vriendin het ziet zitten, stuur haar naar dr. Berteloot. Hij zit in Duffel, Mechelen en Leuven.
Ik weet dat elk geval anders ien dater misschien echt niets anders opzit, maar voor ze dergelijke drastische oepratie laat doen, kan een second opinion geen kwaad denk ik.

Als je vriendin vragen heeft, mag ze me met plezier contacteren.

Groetjes,
Wendy

Bezorgde vriendin

RE: Borstkanker???

Berichtdoor Bezorgde vriendin » 19 jul 2007, 10:12

Hallo,

eergisteren is mijn vriendin geopereerd. Ze hebben tijdens de operatie nog een derde kwaadaardig gezwel ontdekt, en waren wel degelijk genoodzaakt om de ganse borst weg te nemen. Ze hebben drie lympfeklieren weggenomen en die zijn bij de eerste ondezoeken niet aangetast. Vandaag gaan we daar definitieve uitslag over weten. Voor het erfelijkheidsonderzoek hebben ze bloed genomen en het is inderdaad zes maanden wachten op de uitslag. Ze doet het redelijk goed. Gisteren werd besproken hoe ze een voorlopige prothese gaan aanbregen in haar Bh en heeft ze met de verspleegster de modelltjes en mogelijkheden besproken, dat was erg confronterend en moeilijk voor haar. Vandaag zal ze voor het eerst de wonde bekijken met de verpleegster. Ze zegt dat ze er klaar voor is, en alles gebeurd op haar tempo. Ik denk dat het een moeilijke dag zal worden voor haar. Gelukkig heeft ze haar moeder en haar zus, en een hele lieve vriend waar ze al 5 jaar mee samen is. Haar moeder vertelde gisteren dat de gynaecoloog waarschijnlijk ook nog zal bespreken om toch eventueel eicellen in te vriezen, ik weet niet of dat nu reeds besproken werd of niet. Ik hoop dat ze nog kans zal hebben om kinderen te krijgen, want anders nemen ze haar levensdroom af. Ze is wel positief, maar ik zie dat ze al niet meer de oude is, ze is veranderd... met mijn moeder was dat ook zo... Ze zal nu wel anders tegen het leven aankijken...

Lieve Groetjes

xx

ook heel bezorgde vriendin

RE: Borstkanker???

Berichtdoor ook heel bezorgde vriendin » 23 jul 2007, 23:00

Hoi Bezorgde vriendin,

Ik ben toevallig op Zappybaby terechtgekomen, omdat ik pas bevallen ben van een dochter. Maar dit ter zijde...
Daarna zapte ik door naar de toppic 'borstkanker', omdat ik vorige week slecht nieuws vernam van een vriendin van mij.
Die heb ik wel een tijdje niet meer gezien, maar nu en dan komt ze ter sprake omdat onze buurman de neef is van de vriend van haar.
Die vertelde eind vorige week het slechte nieuws.
Mijn vriend en ik stonden aan de grond genageld.
Ik denk nu elke dag aan haar! Ik zou haar zo graag eens bellen om haar te steunen, maar vind het nu zo raar omdat het al een eindje geleden is dat we elkaar zagen, speelden samen volleybal, maar ik ben dan naar een andere ploeg gegaan, en zo hebben we natuurlijk minder contact..
Ik vind het zo erg voor haar!
Maar ik wou je juist vertellen dat we het waarschijnlijk over dezelfde vriendin hebben..
Ze is ook 25 jaar, heeft al 5jaar een vaste vriend, heeft een zus, ouders zijn gescheiden, alles wat jij neerpent klopt als ik het vergelijk met het meisje die ik ken..

Ik hoop dat ze zich sterk houdt en wens haar veel sterkte toe

Ook een heel bezorgde vriendinWendy

RE: Borstkanker???

Berichtdoor Wendy » 31 jul 2007, 11:46

Aarzel niet om contact op te nemen met je vriendin. Ik heb steun gehad van mensen die ik al jaren niet gezien of gehoord heb, en dat doet enorm goed. Want dan weet je dat die mensen toch na la die tijd met je inzitten.
Eigenlijk heb ik meer aan hen gehad dan aan sommige vrienden die ik veel meer zag.

En alle steun is op die moment welkom. ALs ze het zelf niet wil, zal ze het wel zeggen. OF vraag het haar even. Sommige mensen willen er niet over spreken, maar deze zijn zeldzaam. Het doet enorm goed om je verhaal eens te kunnen vertellen.

Dus bellen zou ik zeggen.

Groetjes


Terug naar “Borstkankerforum”