Ergens maakt het mij kwaad

Snaphetniet

Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor Snaphetniet » 16 mar 2007, 22:34

Hallo,

Zoals ik hier de enkele verhalen al lees zijn jullie toch allemaal vrouwen die vrij vroeg met borstkanker geconfronteerd geweest zijn ( zeker door dan bv moeder op relatief jonge leeftijd borstkanker gekregen enz ).

Bij mijn moeder is 5 jaar geleden borstkanker vastgesteld. Zij was er ook vrij snel bij en de operatie was goed verlopen en zij heeft een preventieve chemo gekregen omdat het een vrij agressieve kanker was. Nu neemt ze nog medicatie die zou voorkomen dat de kanker terugkomt en sinds een paar weken moet ze tot eind 2009 pillen nemen waarvan ze moeilijker kan zien, maar waarvan ook voor het eerst sinds toen een bepaalde soort van cellen ( als die boven een bepaalde waarde komt, dan is het kanker ) ineens eindelijk omlaag gegaan zijn ipv al 5 jaar stilletjesaan stijgen.

Om een lang verhaal kort te maken:
Mijn moeder was op dat moment 41. Ik werd dus geadviseerd om vanaf mijn 31ste geregeld een mammo te laten doen...

Net zoals heel die actie nu voor vrouwen tussen 50 en 65 die hun borsten moeten laten onderzoeken. Nu sorry dat ik het zo cru zeg, maar voor mijn moeder hebben ze die chemo preventief gedaan omdat het 1. agressieve vorm van kanker was en 2. omdat ze nog zeer jong was ( letterlijk gezegd ! )
In ieder geval, als mijn moeder tussen 50 en 65 geweest was, had ze die chemo niet gekregen, met misschien meer kans op herval....
Waaruit ik dus logischerwijs afleidt, dat ze eigenlijk wat minder moeite doen voor mensen die al in de 50 - 60 jaar gevorderd zijn.

Ook de verhalen die hier staan... Die vrouwen zijn veel jonger dan 50 jaar...

Vinden jullie het nu eigenlijk ook niet totaaal hypocriet dat de regering alleen maar mammo's terugbetaald voor vrouwen ouder dan 50 ( of 55, ik weet het ook niet juist in ieder geval ver van 30 ), terwijl de anderen misschien jaaren jaarlijks mammo moeten gaan laten nemen ( tegen mij was gezegd jaarlijks ) en hier dan ook elke keer voor betalen. Ja, als je er borstkanker mee voorkomt is het het waard, maar dat zijn medicijnen die nog niet terugbetaald worden voor een gehandicapt kind toch ook????? Maar waarom worden die kosten dan ook niet voor een stuk meegedragen door de maatschappij?
En als er dan bij een vrouw ouder dan 50 borstkanker wordt vastgesteld, dan heb ik door mijn ervaring met dit onderwerp het gevoel gekregen dat bv dingen zoals preventieve chemo de moeite niet meer waard zijn....

Wat is dan de bedoeling? Dat vrouwen ouder dan 50 - 60 gewoon sneller weten dat ze kunnen doodgaan? En dat er veel jongere meisjes en vrouwen zo'n dingen veel te laat ontdekken??

Eigenlijk maakt dit mij wel kwaad. Het zou mij zeker niet tegenhouden om zelf te checken wanneer mij dat is aangeraden. En ik doe geregeld zelf borstonderzoek enz, maar toch... waarom eh...

Wat vinden jullie daar eigenlijk van? Het is wel een zwaar onderwerp om over te praten, maar ik krijg zo percies een beetje het signaal dat de regering en die campagne's wel iets willen doen, maar dat ze gewoon verkeerd bezig zijn..
NIET dat de groep die nu met de nieuwste campagne aangesproken wordt verkeerd is ! in tegendeel. Ik vind dat elke vrouw recht zou moeten hebben op een lagere drempel om zulke onderzoeken te laten doen... En of dat nu mammo is of NMR ( wat is dat laatste juist? ). Ik vind het gewoon ergens ni fair !
Het geeft het gevoel alsof je nog niet oud genoeg bent om kanker te krijgen of om ervan wakker te liggen... En toch ben ik door mijn moeder die ook jonger was dan 50 er al mee geconfronteerd geworden.

Ik denk dat het misschien ook een fout signaal is naar meisjes van mijn leeftijd (20 - 25 ) die geen moeder/tante/zus/... hebben die al in aanraking gekomen is met borstkanker dat ze nog 30 - 25 jaar gerust zijn en absoluut nog geen controle nodig hebben, want dat is alleen maar hoogdringend en belangrijk voor vrouwen tussen 55 en ....


Wat denken jullie hier eigenlijk van?Over de leeftijd :) ik weet het niet juist. Of het nu 50 of 55 is en eindigt op 60 - 65, maar ik bedoel elke keer die doelgroep van de campagne nu en de doelgroep die hun mammografieen terugbetaald krijgen.

groetjes en veel sterkte aan iedereen hier

Gast

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor Gast » 17 mar 2007, 08:14

Ik ben nu 50,en tot de leefdtijd van 69 kan ik mijn borsten gratis laten onderzoeken.Maar zelfs als ik nog moest betalen zou ik het niet laten om op controle te gaan.

kris (mama van 5)

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor kris (mama van 5) » 17 mar 2007, 10:40

Hoi allemaal,

Ik begrijp die redeneringen van jullie allemaal heel goed en ik maak me er ook regelmatig druk in.
Maar hetgene waar ik me het meeste "boos" op maak, is dat als er een actie is i.v.m. borstkanker, dat het altijd een oproep is aan de vrouwen in de leeftijdsgroep 50-65, als ik zolang had gewacht, dan was ik er al niet meer geweest.
Ik heb die vraag ook eens aan mijn gyneacoloog gesteld en die vertelde me dat het borstweefsel van jongere vrouwen soms een vertekend beeld geven.
Let wel, ik vind het heel goed dat er wordt gevraagd aan de vrouwen van die leeftijdsgroep om regelmatig een check up te laten doen, maar toen ik in behandeling was heb ik meer en meer jonge vrouwen gezien en dat stemde me echt niet tevreden.
Ik heb één ding onthouden, als mijn dochters ouder zijn (ik denk rond hun 18-20 jaar), zal ik ze zeker , bijna verplichten, om jaarlijks een controle te doen.

Veel liefs van Kris

kris (mama van 5)

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor kris (mama van 5) » 17 mar 2007, 10:43

@snaphetniet,

Ik begrijp je heel goed, maar ik kan je verzekeren dat ze voor elke patiënt echt wel de juiste medicatie zoeken hoor.
Mijn mama was 50 toen ze kanker kreeg, en zij heeft ook die zware chemo gekregen en de bestralingen. Ze is uiteindelijk toch nog een dikke 7.5 jaar redelijk goed geweest, maar toen is het misgelopen. Maar de artsen hebben wel gedaan wat ze konden.

Veel liefs van Kris

Gast

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor Gast » 18 mar 2007, 07:56

Er moet ergens een gulden middenweg gevonden worden, want jaarlijks een mammografie laten uitvoeren is ook niet onschuldig, omdat je je lichaam telkens blootstelt aan bestralingen en deze eigenlijk ook kankerverwekkend zijn. Het is dus zeker niet aan te raden om zonder enige aanwijziging van bv de leeftijd van 30j elk jaar een mammografie te laten doen.
Door de problematiek van borstkanker zo fel in de media te plaatsen, krijgen we een overreactie van bezorgdheid.

Gast

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor Gast » 20 mar 2007, 14:35

Nog even over die chemo die bij een hogere leeftijd niet nodig zou zijn geweest.. De reden hiervan is omdat deze vrouwen al door de menopauze zijn en de tumor hormoongevoelig zou kunnen zijn. Dan heeft chemo geen zin en word nolvadex gegeven.

Gast

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor Gast » 20 mar 2007, 15:26

Een mammografie is inderdaad niet zo onschuldig...
Zonder aanwijzing van een erfelijke oorzaak (veelal jonge vrouwen) of verhoogde kans door leeftijd (vandaar de doelgroep van de campagne) is een mammografie echt niet aan te raden.
Wel zouden jonge vrouwen (nog meer) gestimuleerd moeten worden om zelfonderzoek te doen. Bij hünkemoller hebben er lang kaartjes in de paskamers gehangen met instructies hoe je zelf je borsten kon screenen (maandelijks, op het zelfde tijdstip ongeveer, bvb net na je maandstonden).
Zo spoor je ook knobbeltjes op en kan je toch naar de huisarts indien nodig voor een doorverwijzing.

snaphetniet

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor snaphetniet » 22 mar 2007, 17:21

Hey,

Bedankt voor jullie reacties.
Ik wist eigenlijk niet dat een mammografie niet onschuldig was.
Wat is die NMR waar ik ook al van gelezen heb op dit forum?

Hebben jullie dat niet dat als je je borsten onderzoekt dat het zo ljikt alsof je overal knobbeltjes voelt? Ik word daar altijd gewoon bang van, maar ik weet dan dat dat melkklieren zijn, maar ik denk altijd dat ik het verschil niet zou voelen met een echt knobbeltje.

vpk

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor vpk » 24 mar 2007, 10:46

nmr is nucleaire magnetische resonanatie-onderzoek

nieuwste methode
duur maar zeer nauwkeurig
niet alle ziekenhuizen hebben zo een toestel (grote zh of universitair)
werkt zonder stralen en kontraststof

methode berust op feite dat ze een magnetische veld creeren waar de cellen in "draaien "en zo een beeld "tekenen" --heel simplistisch uitgelegd hoor!!!!

je ligt in een grote machine dat veel lawaai maakt en je zit er in nogal ingesloten (veel mensen hebben claustrofobie erin) onderzoek duurt een half uur, je moet alle metale voorwerpen uitdoen anders vliegen ze weg-geen horloge, oorbel, piersing

arts

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor arts » 24 mar 2007, 10:55

Hallo,

Ik ben zelf arts en meer specifiek radioloog gespecialiseerd in opsporen van borstkanker.
Eerst en vooral een mammografie is niet onschuldig, maar zoals alles in het leven heeft het zijn voordelen en nadelen. Het is waar dat er zo maar niet op los moet worden bestraald, maar anderzijds is de mammografie tot nu toe de enigste beeldvormingstechniek die vroegtijdige borstkanker kan opsporen. En we willen nu eenmaal niet de kankers van 3 cm ontdekken, jazeker die moeten ook wel behandeld worden, maar hoe kleiner de tumor en hoe vroeger het stadium van ontdekking is, hoe beter de overlevingskansen, en dikwijls ook minder aggressieve behandelingen. Anderzijds, de bestraling die wordt vrijgegeven bij een mammo is dezelfde als dewelke je krijgt als je het vliegtuig naar Nice en terug neemt vanuit Brussel. Wel, ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat zij het vliegtuig niet zal nemen omdat we dan worden blootgesteld aan stralen.

In verband met de therapie na heelkunde. Als de patholoog het lestel heeft onderzocht, worden er een hele boel zaken bestudeerd: grootte, type tumor, graad van differntiatie, receptorbepaling etc. Dat wordt dan samen bekeken met de leeftijd de menopausale status (voor of na menopause). Afhankelijk daarvan wordt dan bepaald of er bestraling en/of chemotherapie wordt bijgegeven. Daar bestaan internationale concensussen over, die gebaseerd zijn op wetenschappelijke studies. Ook veranderen die concensussen regelmatig want er worden telkens nieuwe produkten gevonden.
Alle behandelingen zijn dus zeker wetenschappelijk onderbouwd.

Tenslotte de screeningsleeftijd voor een mammografie. De regering betaalt enkel een mammo terug om de 2 jaar tussen 50 en 69 omdat dit de beste kosten/baten resultaat geven. Ze hebben ook maar zo veel centen he. Een andere reden is de echografie. Bij een vrouw vanaf 50 jaar is de borst meestal lipomateuserof anders gezegd, bevat meer vet en minder klierweefsel. Hier zal er al veel minder een echografie moeten gebeuren en is de kans op detectie van borstkanker beter te zien dan bij een jongere vrouw die nog meer klierweefsel bezit. Klierweefsel is namelijk wit op een mammo en een kanker ook. Wit op zwart (door het vetweefsel) is beter te zien dan wit op wit. Dus moet een groot deel van de vrouwen jonger dan 50 jaar ook een echografie krijgen om de borstkanker te zien. Nu merken wij op dat er toch meer en meer patienten zijn met borstkanker tussen 40 en 50 jaar. Wij raden dan ook aan om reeds te screenen vanaf 40 jaar op eigen kosten dan want de regering heeft hier blijkbaar geen geld genoeg voor.

Hoop hiermee enkele vooroordelen ivm screenen en therapie uit de wereld geholpen te hebben.

kris (mama van 5)

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor kris (mama van 5) » 25 mar 2007, 18:24

@ arts

IK begrijp die redeneringen van u heel goed hoor, maar ik blijf het toch moeilijk vinden dat jongere mensen uit de boot vallen.
Ik heb zelf kanker gekregen toen ik 38 was, een vriendin van mij op haar 39, dus u kan wel begrijpen dat indien we langer hadden gewacht, de 50 niet eens gehaald zouden hebben.
En toen ik in therapie was (chemo-CEF-, bestralingen, irridium en herceptine) heb ik wel meerdere jonge mensen gezien.
En dan ivm met de mammo, mijn tumor 2,4 cm was echter maar pas duidelijk te zien op de echo en niet zo zeer op de mammo.
Ik ben wel blij dat er een ook eens een arts is die hier een berichtje post.

Mvg Kris

arts

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor arts » 25 mar 2007, 20:42

Hallo Kris,

Ik moet je zeggen dat wij nooit aan een patiente zeggen dat ze te jong is om te screenen voor borstkanker. Wij zelf , radiologen die dikwijls in contact komen met borstkanker, beginnen bij onszelf ook te screenen op 35 jaar. Maar ik kan je verzekeren dat ik een hoop patienten heb die zeggen dat hun huisarts of gynecologe vonden dat ze eigenlijk nog te jong zijn om een mammografie te krijgen. Statistisch gezien hebben die artsen misschien wel gelijk, maar je bent niets met statistieken als jij degene bent met borstkanker.
Het verbaast me niets dat je tumor niet zichtbaar was op mammo. Hoe jonger hoe moeilijker de kankers te zien zijn op mammo.

groetjes,
arts

snaphetalwameer

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor snaphetalwameer » 28 mar 2007, 22:21

Hey,

Dus eigenlijk met de uitleg van arts lijkt het al wat logischer waarom mammo's pas vanaf bepaalde leeftijd 'gesteund' worden door de regering. Maar ergens geeft de campagne op dit moment gewoon een verkeerd signaal.

Ik kreeg kippenvel toen ik toen ik mijn moeder in het ziekenhuis ging bezoeken meisjes van mijn leeftijd zag liggen. Ik heb gewoon zoiets van: ik denk dat op dit moment veel meisjes van mijn leeftijd de boodschap missen omdat ze toch bijlange nog geen 50 jaar zijn...
Maar langs de andere kant is daar waarschijnlijk gewoon niet veel aan te doen...

Antje

RE: Ergens maakt het mij kwaad

Berichtdoor Antje » 29 mar 2007, 00:04

Ook ik begreep/begrijp niet waarom de campagne enkel voor vrouwen tussen de 50-65j geldt ...

Dat het een onbegonnen werk is om iedereen te beginnen onderzoeken, is nogal logisch ... maar wat met de mensen die in de risicogroep zitten ?

5j geleden kreeg ik te horen (was 29 en net mama van een flinke zoon) dat het aangeraden was van jaarlijks een mammografie te laten nemen, daar ik toch in de risicogroep zat
Mijn mama overleed aan borstkanker toen ik 3 was ... toen ik 21 jaar was, werd er slokdarmkanker vastgesteld bij mij papa met als gevolg dat hij momenteel nog maar de helft van zijn maag heeft en 7cm slokdarm in de keel
Bovendien werd er een "aandoening" bij me vastgesteld (de naam ontglipt me steeds) waarbij ik zeer makkelijk cystes aanmaak en veel klierweefsel heb
Bij mijn oudste zus werd enkele weken geleden haar baarmoeder weggenomen met als oorzaak dat zij daar een overvloed aan cysten en polypen had, die na een curretage dadelijk terugkwamen

't Is niet dat ik hier kom pleiten voor een gratis onderzoek zoals bij de 50-plussers, maar eerder een beter "systeem"
Enkele weken terug liet ik een mammo- en echografie doen, dat door de gynaecoloog werd voorgeschreven
Daar dit op voorschrift was, kreeg ik "voorrang" ... gynacologisch onderzoek was op 4 oktober en ik kon maar ten vroegste een afspraak krijgen voor de mammografie op 28 februari !!
Om lange wachttijden te voorkomen, maakte ik de dag van de mammo al een nieuwe afspraak voor 2008 en wat bleek ?
Ik moest eerst een "verificatie" hebben van de gynaecoloog !!
Precies of ik kom op 34-jarige leeftijd voor mijn plezier om een mammografie vragen ?
Mijn gynaecoloog dient dus via het computersysteem de aanvraag te doen, me bovendien nog eens een voorschrift te geven en dan pas kan de afspraak doorgaan !
Gynaecoloog en dienst mammografie zijn in hetzelfde ziekenhuis .. waarom kan me niet bepaalde info in het systeem ingeven zodat al dat extra geloop en paperassen onnodig wordt ?
Als de gynaecoloog meldt van het jaarlijks te laten gebeuren, is het toch simpel om dit in één of ander systeem te kunnen terugvinden ?Terug naar “Borstkankerforum”