wat te verwachten van een Engelenmis?

Ciska

wat te verwachten van een Engelenmis?

Berichtdoor Ciska » 21 dec 2007, 13:06

Hallo, ik heb eigenlijk misschien een vreemde vraag maar toch ..
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met raad.

Deze week is er een kindje overleden dat bij mijn onthaalmoeder kwam, heel onverwachts en een ontzettend verdrietig verhaal. Omdat dat kindje zowat opgegroeid is met mijn eigen zoontje, wil ik absoluut naar de viering gaan morgen. Ik heb de ouders vaak gezien en mee gesproken en ook al zijn we geen echte vrienden maar meer kennissen, bij mij gaat het ook om de morele support en het feit dat dat kindje toch een belangrijke rol in het leven van mijn eigen zoontje heeft gespeeld.
Echter, ik ben 33 weken zwanger van een tweeling en nu raden verschillende mensen mij af om naar de begrafenis te gaan wegens te emotioneel. Iedereen schijnt te denken dat dit te zwaar gaat zijn en dat ik in de eerste plaats aan mezelf moet denken, maar ik ben een sterke madam en ik kan er heus wel tegen.
Alleen, ik heb nog nooit een Engelenviering meegemaakt (de begrafenis wordt ook zo aangekondigd op de doodsbrief), en weet dus niet goed wat te verwachten.
Kan iemand van jullie me zeggen waar ik me aan kan verwachten, of dit anders is dan de begrafenis van een volwassene (heel emotioneel natuurlijk)?
Sorry als ik met deze vraag mensen verdrietig maak of confronteer met hun eigen verdriet, maar ik hoop echt dat iemand me advies kan helpen.

Alvast bedankt,

Ciska

Gast

RE: wat te verwachten van een Engelenmis?

Berichtdoor Gast » 21 dec 2007, 13:28

Hallo Ciska,

Voor de ouders zou het een hele steun zijn als je aanwezig kan zijn. Maar natuurlijk moet je naar jezelf kijken.
M'n schoonzus was zwanger toen we onze engelenmis deden voor ons meisje. Ik heb steeds gevraagd of het wel ging voor haar, want zij moest over m'n zwangerschap heen gaan, of hoe moet ik het uitleggen. haar gyn verzekerde haar dat het emotionele geen invloed zou hebben op de baby, maar toch, zie hoe je in je schoenen zelf staat. Eventueel groet je even en ga je daarna weg. De groet (het persoonlijke contact) doet al heel veel.
Een engelenmis is een 'gewone' begrafenis, maar het is allemaal aangepast voor een baby'tje en is vrij emotioneel. Indien je je er op voorhand sterk in maakt zal het wel meevallen, maar ik vrees dat je toch zelf een traantje zal wegpinken. De muziek, zelfgemaakte teksten, kunnen enorm emotioneel zijn.
Ik vrees dat je het voor jezelf moet uitmaken en ik vermoed dat deze vraag niemand kwetst. Waarschijnlijk vind je het rot dat je even aan je eigen kindjes wilt denken, maar dat is toch ook normaal hé. Mocht je bv niet gaan, maar een kaartje laten afgeven dan kan wijzen op al je kindjes dat ze dit engeltje niet snel zullen vergeten. Of verwijzen naar de sterretjes die over jullie kindjes waken, dan zal de mama ook wel vermoeden waarom je niet komt.
Toch wil ik je iets vragen, geef de ouders een lange tijd om te rouwen en praat er later ook vaak over. Daar zullen ze heel veel aan hebben, vergeet hen niet en vooral vergeet hen verdriet niet. Het zal natuurlijk moeilijk zijn in het begin, maar het zal zeker geapprecieerd worden;

heel veel sterkte

mama van een bengel en een engeltje dat een vriendje bigekregen heeft ...


Terug naar “Overlijden”