hoe doen jullie kindjes het in school?

mama van prematuurtje

hoe doen jullie kindjes het in school?

Berichtdoor mama van prematuurtje » 20 dec 2007, 21:30

Mijn dochtertje van 3 gaat sinds september naar school, ik ben vandaag op oudercontact geweest en heb een goed gesprek gehad met de juf, mijn dochtertje staat min. 1 jaar achter op haar leeftijdgenootjes. Hoe gaat het met jullie kindjes ( prematuurtjes) in school? Hoe is het eerste jaar in het kleuterklasje verlopen, halen ze snel in of gaat dat eerder langzaam? Ik wil haar niet puchen of zo maar ik voel me zo alleen in deze situatie, en ik voel weer dat schuldgevoel wat ik bij de bevalling had terwijl ik er helemaal niets aan kon doen.
Groetjes

mama van vier

RE: hoe doen jullie kindjes het in school?

Berichtdoor mama van vier » 21 dec 2007, 13:07

Ben gisteren ook naar oudercontact geweest, mijn zoontje werd geboren op 33 weken . De juf heeft ons ook gezegd dat je duidelijk voelt dat hij minder rijp is dan andere kindjes op die leeftijd. Bepaalde opdrachtjes verstaat hij gewoon niet.Hij wordt 3 in februari.
Ze heeft ook gezegd dat we ons nog geen zorgen moeten maken dat hij nog klein is en dat hij nog voldoende tijd heeft om bij te benen.

Gast

RE: hoe doen jullie kindjes het in school?

Berichtdoor Gast » 21 dec 2007, 14:53

Mijn zoontje was ook prematuur. Nu is hij bijna 4j en gaat hij nu het 2e jaar naar school.
Hij doet het wel goed hoor, allez, zoals het hoort op zijn leeftijd.
Vorig jaar, toen hij startte op 2,5j leeftijd, deed hij ook niet altijd de dingen die hij hoorde te doen hoor. Hij snapte ook nog niet alles.
Maar ik denk dat het nu, in het 1e jaar peuter of kleuter, mss wat te vroeg is om te denken dat hij achterstand op school heeft door zijn vroeggeboorte.
Maar ik wil daarmee niet zeggen, dat het niet kan hé.

Ellen

RE: hoe doen jullie kindjes het in school?

Berichtdoor Ellen » 21 dec 2007, 16:46

Mijn zoontje is geboren op 29 weken en is echt bij de slimmere, snellere kindjes van de klas.
Het is dus geen 1 op 1 relatie denk ik.
Hij heeft wel wat last met zijn fijne motoriek.

Gast

RE: hoe doen jullie kindjes het in school?

Berichtdoor Gast » 21 dec 2007, 16:53

mijn dochter moet nog 2 worden maar ik denk daar ook wel aan. Ik denk dat ze eigenlijk redelijk vlug schoolrijp zal zijn want ze is echt een pienter ding maar haar grove motoriek staat wel behoorlijk achter en das toch ook belangrijk?

Goeie communicatie met de juf is belangrijk en het allerbelangrijkste is dat je kindje zich op school amuzeerd en sociale contacten en vaardigheden leert leggen. De rest komt wel vanzelf!
Als je de studies over prematuren van >1,5kg leest zijn deze meestal niet zo hoopgevend vind ik maar ik denk dan ook: wat wil ik voor mijn dochter? Het allerbelangrijkste is dat ze gelukkig is met zichzelf! Zo heeft ze haar hele sterke kanten en zo zal ze ook met haar mindere moeten leren omgaan....en ik als moeke zal daar alles aan doen om daar naar te streven! ;)
anneke

mama van prematuurtje

RE: hoe doen jullie kindjes het in school?

Berichtdoor mama van prematuurtje » 21 dec 2007, 20:14

Bedankt alvast voor jullie reacties.
De juf begon met de woorden " ze is hier maar dat is eigenlijk ook alles ", daar schrok ik eigenlijk van, toen ze mijn reactie zag kreeg ik meteen meer uitleg, ze kan eigenlijk niet veel, maar de andere kindjes helpen haar allemaal vanzelf. Ze is heel rustig maar je ziet gewoon dat ze er graag bij is. Ze gaat echt graag naar school, dat is toch het belangrijkste. Ze voelt zich goed in het klasje. Ze heeft 18 beurten kine gehad voor fijne motoriek en vanaf januari krijgt ze 2 keer per week kine voor fijne en grove motoriek plus nog een uurtje kleuter turnen. Ze komt van ver, woog amper 800gr. bij de geboorte, haar tweelingzus heeft maar 5 dagen geleefd, haar niertjes blokeerden dus zijn wij al heel blij dat ze er nog is, maar willen natuurlijk het beste voor haar.
De juf zei ook wel dat ze nog tijd genoeg heeft voor alles in te halen. We moeten afwachten tot juni en dan moeten we samen beslissen als ze een klasje hoger gaat of als ze het eerste kleuterklasje opnieuw gaat doen.
Zo nu heb ik het een beetje van me af kunnen schrijven, het zijn moeilijke tijden, mijn broer is 4 jaar geleden overleden en mijn papa is 4 weken geleden overleden (hij had kanker) met deze dagen heb ik het dan wat moeilijker en ben ik wat emotioneler denk ik en zeker als het over mijn kindjes gaat.

Groetjes, prettige feestdagen.

nel

RE: hoe doen jullie kindjes het in school?

Berichtdoor nel » 21 dec 2007, 22:08

Goh wat erg als ik je verhaal lees...
Ik zit er ook vaak over te tobben.. terwijl het eigenlijk allemaal geen zin heeft! Ik ben sinds de geboorte van mijn tweelingmeisjes zo blij, dat ik mezelf heb voorgenomen er dan ook maar alles bij te pakken. Maar toch betrap ik mezelf er soms op dat ik het wel heel spijtig zou vinden, moest één van de twee achter staan op leeftijdsgenootjes.. Bij elk klein stapje waar ze de trein missen en éne later moeten nemen, denk ik... "oh nee... daar heb je het al... zij kan nog steeds niet praten, zij nog steeds niet stappen, zij reageert zo gefrustreerd, zij doet andere kindjes pijn...." ALLES zou je op den duur op hun prematuriteit en/of dysmaturiteit steken...

Maar punt 1: je weet nooit wat de toekomst brengt... hangt dat éne samen met het andere? Er zijn zoveel a terme kinderen die later stappen, praten, ... en die hebben heus geen problemen in het latere leven...
En punt 2: als het dan toch nog zo zou zijn dat onze prematuren effectief achter zijn en toch noemenswaardige achterstand hebben op leeftijdsgenoten... zouden we dan minder gelukkig zijn? Het is JOUW gezinnetje, waar je fier op mag zijn. Elk gezin heeft zijn ups en downs, misschien op heel andere momenten of manieren... Dus, wat ik maar wil zeggen (ik probeer mezelf hier ook op te peppen hoor) Het was misschien niet het kindje dat je je voorstelde voor of tijdens je zwangerschap, dàt perfecte kindje, maar het zijn en blijven toch onze grootste schatten nee? Of ze nu meer begeleiding nodig hebben of niet...

Ik snap je voor de volle 100 % en wil je tijdens deze dagen dan ook veel sterkte wensen. Het belangrijkste is volgens mij ook, dat je de juf op tijd en stond op een vriendelijke manier meedeelt dat jij fier bent op je dochter! (want haar openingszin zou mij eerlijk gezegd ook al een beetje kwetsen op een oudercontact hoor! Onze juf (van mijn zoontje) zegt letterlijk: "ik probeer vooral te hameren op de positieve kanten van mijn kindjes, de negatieve laat ik achterwege als ze niet van groot belang zijn!)

succes en een gezond en gelukkig 2008

Gast

RE: hoe doen jullie kindjes het in school?

Berichtdoor Gast » 22 dec 2007, 10:56

Awel Nel dat vind ik nu es heel mooi, lief en waar gezegd!
Jammer dat de juffen van het eerste moment al zo prestatiegericht zijn.
We doen er alles aan om onze wonderkes zo een goed mogelijk leven te geven. Gaan ermee naar de kiné, logo,...als het moet maar sommige dingen vragen gewoon net iets meer tijd en inspanning hé.
Als je kindje, ook al kan het iets minder dan de anderen, zich toch goed in haar vel voelt dan wind ik dat al HEEL wat. En het feit dat die andere hummeltjes haar al helpen is zo mooi...dat wil zeggen dat ze toch andere kwaliteiten heeft dat haar de moeite waard maken om deel uit te maken van die groep!?
Jammer dat veel volwassenen (leerkrachten) zoiets moois over het hoofd zien!

@opstartster: ik wens je veel sterkte en moed en de gave om het moois in de kleinste dingen te zien! Ikzelf heb ook al wat verliezen geleden en uit het verdriet en de pijn heb ik vooral geleerd dat het geluk in hele kleine alledaagse dingen zit.
anneke

Gast

RE: hoe doen jullie kindjes het in school?

Berichtdoor Gast » 22 dec 2007, 18:01

Mijn dochter is 6 weken te vroeg geboren en is nu de "beste" van de klas.
Haar juf zegt altijd dat zij de klas vooruit helpt. Ik moet wel zeggen het is een ijzeren karaktertje! Momenteel zit ze in het 1ste kleuterklasje en ze mag al de kindjes helpen hun jasje dichtdoen omdat ze de enige is die dat kan. Bijna niemand kan geloven dat ze in de 1ste kleuter zit ook omwille van haar lengte. Mijn "kleine" pruts is nu 1m12 en weegt 16 kg en steekt een hoofd boven de rest van haar klas uit.

Ze was nog maar juist 2 jaar en weigerde om nog pampers te dragen en ze was proper ook vanaf dag 1 dat ze zelf geen pampers meer wou ( ook s'nachts).

Voor ze naar school ging liep ze al maanden te vragen om naar school te gaan. Het kinderdagverblijf waar ze toen was zei ook dat ze al schoolrijp was terwijl ze nog maar 2 jaar en 2 maanden was.

Als ze nu knutselwerkjes meebrengt vraag ik altijd eens aan de juf of ze dat helemaal alleen gemaakt heeft omdat het allemaal perfect is en de juf zegt als ik ze zou helpen, zijn het geen werkjes van de kindjes.

Langs de andere kant, mijn zoontje nu 6 jaar is "maar" 4 weken te vroeg geboren en ik krijg van zijn juf te horen (1ste leerjaar) dat hij nog veel te speels is voor het 1ste.


Terug naar “Prematuurtjes”