Pijn bij borstkanker?

Me

Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Me » 27 jun 2007, 16:29

Hallo,

Ik heb een knobbeltje in mijn borst van 1,5 cm. Ben hiermee naar de gyneacoloog geweest en hij heeft een echo genomen: een cyste. Was echter niet gerust en ben een tweede keer geweest met al mijn vragen. Hij heeft weer een echo gedaan en bleef bij zijn standpunt, hij vond het duidelijk een cyste. Een mammo vond hij niet nodig gezien mijn leeftijd (29 jaar).
Nu blijf ik toch ongerust: beeld ik het me in, of doet mijn borst echt pijn....Nu zit ik constant mijn borst af te tasten op zoek naar meer knobbels. Is het zo dat je pijn voelt bij borstkanker?
Al die verhalen van jonge mensen die borstkanker krijgen, doen er geen goed aan. Volgens de gyne komt het niet vaak voor, maar als ik zo hier en daar verhalen hoor, krijg ik toch een ander beeld.

Ik

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Ik » 27 jun 2007, 17:15


Hallo,

In geen geval twijfelen en naar een andere dokter gaan!! Niets belangrijker dan je gezondheid.

Ik had pijn in mijn borsten en ging erg ongerust naar mijn gyneacoloog, deze verzekerde me op voorhand reeds dat pijnlijk borsten geen teken zijn van kanker, kanker doet geen pijn, maar het was iets hormonaal. Hij heeft 'gevoeld' en er was niet.

Mijn moeder is gestorven aan borstkanker (vandaar mijn paniek), en eenmaal ontdekt en na de mamografie had zij wel pijn.

Net na haar diagnose, had ik een ook een knobbeltje, ik belde naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis voor een gyneacoloog (had er toen nog geen), kon snel komen, maar deze lachte me weg, voelde niet eens, ik was te jong. Omdat ik toen ook pijn had en vreselijk ongerust was heeft mijn moeder haar gyneacoloog gebeld en ik moest meteen 's ochtends komen als eerste, een echo en wat 'gevoel' en hij kon me gerust stellen, verstopt melkkanaal, een creme en het was weg.
Dit maar om te zeggen, laat je niet afschepen door 1 iemand als je ongerust bent zoek je een andere dokter!!

Gast

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Gast » 27 jun 2007, 17:20

Zoek idd een andere dokter en dring erop dat ze je doorverwijzen voor een mammografie. Niet uitstellen dus en zo snel mogelijk een afspraak maken. Desnoods maakt die dokter voor jou een afspraak!

Sophie

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Sophie » 27 jun 2007, 18:38

Geen slecht idee om eens naar een andere dokter te gaan, maar maak je niet al te ongerust. Ben zelf 27 jaar, dit jaar bevallen van een dochtertje en mijn bv was een totale ramp. Uiteindelijk ben ik dan ook gestopt met bv, maar op dat moment had ik al een borstontsteking. 2 maanden later zag alles er rooskleurig uit (dochtertje gelukkig met flesje en mama had zich er bij neergelegd dat bv mislukt was) tot mijn partner opeens een knobbeltje voelde in mijn borst. Ook paniek, verlengd weekend in angst doorstaan en dinsdag meteen naar HA gecrosst. Zij zei me dat het terug om een borstontsteking ging. Antibiotica en ik was wat gerustgesteld. Week later was knobbel nog niet weg, terug schrik en naar de gynaecoloog. Bleef ook bij de BO en schreef andere antibiotica voor. Hij nam wel het zekere voor het onzekere en liet een echo doen (het kon zijn dat de bacteriën zich in littekenweefsel verzameld hadden en zo heel moeilijk te raken waren met antibiotica). Uiteindelijk bleek uit de echo dat er zich zo'n collectie gevormd had en dus ben ik enkele weken geleden geopereerd om deze te verwijderen. Heeft een klein sneetje gemaakt ter hoogte van mijn tepelhof en ik denk dat je het amper zal zien eenmaal het genezen is. Dat valt dus ook mee.
Nadat mijn partner die knobbel ontdekt had, voelde ook ik pijn in mijn borst. Ik ben echter niet zeker of dit echt pijn was of gewoon het idee dat die knobbel er zat. Voordien had ik immers niets gemerkt.
Anyway, ik leef heel erg met je mee, want weet wat het is om je zorgen te maken. Dring er dus maar op aan dat ze je verder onderzoeken, maar weet dat er verschillende andere diagnoses mogelijk zijn dan kanker en probeer je hieraan op te trekken zolang je geen zekerheid hebt. De kans is immers inderdaad klein op jouw leeftijd.

Gast

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Gast » 27 jun 2007, 20:03

Sophie, waarom zou de kans kleiner zijn op haar leeftijd? Borstkanker komt ook voor bij 20 plussers! Het is een vreselijke ziekte die je het leven kan kosten!

Gast

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Gast » 28 jun 2007, 10:22

hallo,

Ik had een knobbeltje ( was 32 ) en ze zeiden ook dat het een cyste was ( leeftijd, net bevallen....) Mijn knobbeltje deed ook pijn ( niet de hele borst ) en tja wat raad je, diagnose borstkanker (zeer aggresieve zelfs). Je moet erop staan dat ze een punctie doen want enkel op die manier kan borstkanker uitgesloten worden en eventueel naar een andere dokter gaan ( heb ik ook gedaan ). Een goede website waar je ook vragen kan stellen : www.borstkanker.net. De vragen die je stelt worden beantwoord door dokters maar ik vrees dat ze je hetzelfde als ik zullen zeggen, opnieuw naar dokter

Me

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Me » 28 jun 2007, 13:50

Aan bovenstaande met de cyste: hadden ze bij jouw ook eerst een echo genomen of 'dachten' ze dat het een cyste was?

Ik wil er ook even bij zeggen: Ik heb een kindje van 14 maanden, die ik 3 maanden borstvoeding heb gegeven. Ik heb het gevoel dat mijn borsten sindsdien veranderd zijn: erg verkleind, leger, maar ook veel knobbeliger. Ik weet niet ook niet of die cyste er gekomen is sinds de bevalling. Maar ikdenk wel soms: stel dat ik door al die hormoonschommelingen borstkanker heb gekregen... Sinds de bevalling heb ik ook een hormoonspiraal, misschien dat mijn borsten daardoor ook grilliger reageren op de hormonen....ik weet het niet. Feit is ook dat ik niet zou weten naar welke gyneacoloog ik nog kan: deze is gespecialiseerd in oncologie, dus als hij zegt dat het een cyste is (na 2 maal echo doen) dan denk ik: ja, dan moet ik er maar op vertrouwen?
Zou huisarts hier weg mee kunnen?

Gast

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Gast » 28 jun 2007, 14:35

Ik ben bovenstaande en voor de goede orde wil ik toch even melden dat het wel degelijk borstkanker bij mij was en geen cyste zoals eerst gedacht. Ik weet niet wat het bij jou is maar voor jezelf (en je familie) zou het beter zijn om een punctie te laten doen, je mag en kan niet zomaar een dokter blindelings vertrouwen. Bij een huisarts zou ik ook niet gaan maar naar een oncoloog. Kijk eens naar de website die ik vermeld heb en daar staan veel oncologen bij, misschien dat je daar meer antwoorden zal vinden. Ik kan enkel uit mijn ervaring spreken en had ik toen ook mijn gyneacoloog vertrouwd (wat ik eerst deed) zat ik hier niet meer (hoe hard het ook mag klinken).

Me

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Me » 28 jun 2007, 14:39

Ja sorry, heb me verkeerd uitgedrukt. Ik bedoelde eigenlijk: toen ze dachten dat het bij jou een cyste was, was dat dan gebaseerd op een echo of op vermoedens? Want bij mij werd dus wel 2 keer een echo gedaan en drukte hij me op het hart dat een mammografie geen nut had omdat ik nog jong ben en het borstweefsle dan dichter is. Een biopsie vond hij ook niet nuttig omdat dit pijnlijk zou zijn om dan uiteindelijk alleen maar vocht te laten trekken (wat in een cyste zit). Hij was dus echt wel overtuigd.
Maar ja, heb net op borstkanker-site gekeken en is ook niet echt bemoedigend... Hoe kan ik daar een vraag posten bij die FAQ? Dat vind ik niet.
Ben jij ondertussen genezen? En hoe oud ben je?

bibi

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor bibi » 28 jun 2007, 15:52

Hallo,
25 jaar, zwanger, pijn in borst..............................eerst echo, na veel discussie en overleg toch mammografie(mag normaal niet in zwangerschap) en ja hoor borstkanker!
Dus als je twijfelt, niet gerust bent of "iets" voelt zou ik snel bijkomend onderzoek vragen

Me

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Me » 28 jun 2007, 15:59

Bibi, wat erg!! En je bent zwanger! Kan je dan behandeld worden?
Hoe gaat het nu met je?

Hoe komt het dat ze op de echo niks zagen?

k

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor k » 28 jun 2007, 16:43

Hier weer hierboven ( K dus ). Ze dachten dus aan een cyste omdat ze het zo zagen op de echo, mammo heb ik ook gekregen maar daar was niets op te zien. Ze hebben toen een punctie gedaan (vocht uitgetrokken, is nog niet een biopsie) maar dat zag er ook "normaal" uit, pas na onderzoek van het vocht zagen ze dat het kanker was. Ik moest dan onder NMR (scan) en bleek dat ik negen knobbels had (welke ik dus niet voelde, ik voelde maar één). In ieder geval ben ik daarna goed behandeld geweest maar jammer genoeg heb ik na vier jaar terug borstkanker gekregen en ben nog maar recent gestopt met de behandelingen (ben er nu 37). Laat je dus niet afwimpelen.
Ivm met de site : normaal kan je gewoon een mail sturen en dan wordt die beantwoord maar het werkt blijkbaar niet (toch niet bij mij)

Me

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Me » 29 jun 2007, 13:50

Met andere woorden: de dokters kunnen nooit op echo en mammo afgaan, altijd punctie laten nemen?
Ik heb een afspraak gemaakt bij de gyneacoloog maandagochtend (een andere dan degene die zei dat het een cyste is). Dit ga ik hem zeker onder de neus wrijven. Volgens mij zijn er veel dokters die enkel afgaan op echo en mammo.

Het zal bij jou dus wel ook een cyste geweest zijn (dat zien ze blijkbaar toch goed op de echo: duidelijke zwarte vochtvlek), maar dan een kwaadaardige?

Hoe gaat het nu met jou? Ben je nu genezen?

Ik ben enerzijds blij dat ik een nieuwe afspraak heb gemaakt, met de gedachte: deze keer sturen ze me niet met een kluitje in het riet. Maar anderzijds vind ik het vervelend dat ik ga moeten smeken om een punctie. Want ja, daar moet ik wel om gaan vragen he, anders loop ik binnen de kortste keren weer ongerust als er enkel echo wordt gedaan. En ik weet niet of deze dokter het wel zelf zal voorstellen.
Eigenlijk kan ik gewoon beter ineens vragen om onder NMR te gaan? Doen ze dat? Als ze op echo en mammo toch niks zien!

k

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor k » 30 jun 2007, 17:09

Goed van je dat je naar een andere dokter gaat en je moet aandringen op een punctie. Vooral omdat dat je je anders toch maar weer zorgen maakt, ik zou me ook zorgen maken hoor maar natuurlijk blijven we er nog steeds ervan uit gaan bij jou dat het een cyste is. Ik denk dat ze een NMR maar doen als je punctie niet goed is. Bij mij maken ze twee keer een NMR maar ik ben natuurlijk ook Kpatient. Op dit moment gaat het goed met mij, enkel nog vermoeid van de chemo maar dat nemen we erbij. Ik duim voor je maandag en laat zeker iets weten. Succes !

Gast

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Gast » 01 jul 2007, 12:12

Bij mij hebben ze eerst een mammo en echo gedaan. Omdat daar iets verdachts op te zien was, ben ik doorverwezen voor een NMR (anderhalve maand wachten omdat dit onderzoek afhangt van je syclus). Daarna heb ik een echogeleide biopsie moeten laten doen. Volgende week zullen we dus eindelijk weten wat het is. (ondertussen hebben we juist drie maanden in de onzekerheid gezeten pfff.)

Gast

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Gast » 01 jul 2007, 19:57

Ik had ook een knobbeltje en hebben echo en mammografie laten nemen. Ze waren er zeker van dat dit een gezwollen klier was (na zwangerschap, bv, nieuwe anticonceptiva en dat is inderdaad weggegaan na een paar maanden hoor. Ik wil maar zeggen, paniek zaaien dat iedereen een punctie moet doen vind ik toch lichtelijk overdreven. Als een arts in borstkanker gespecialiseerd is zal ie het toch ook wel zien.

@me

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor @me » 03 jul 2007, 10:30

Laat eens weten hoe het gisteren was bij de dokter, ik hoop dat je verder geholpen bent.
grtj k

Me

RE: Pijn bij borstkanker?

Berichtdoor Me » 04 jul 2007, 08:35

Goed nieuws hier! (Tot hiertoe) Deze dokter heeft eerst het knobbeltje gevoeld en zei direct: 'ik voel zo al dat dit goedaardig is omdat het welomlijnd is, en goed beweegbaar'. Hij heeft dan ook een echo gedaan en bevestigde dat het een cyste is. Ik heb toen de verhalen verteld die ik las op het Internet (dat cystes kwaadaardig kunnen worden en dat er toch pas zekerheid dat het een cyste is tot er een punctie gedaan wordt), maar ook hij zei net hetzelfde als de vorige dokter. Namelijk dat men vroeger niet altijd goed het verschil zag tussen een gezwel of cyste (nog niet zo gesofisticeerde echografie-toestellen?) en dat men dan automatisch een punctie deed, of als er twijfel is. Maar dat is er in mijn geval niet.
Hij zei ook dat men net zoveel kans heeft om in de cystewand een tumor te krijgen dan in elk ander deel van het lichaam, dus dat men in dat geval alles zou moeten laten wegnemen...
Maar voor mijn geruststelling en de zekerheid heb ik op zijn aanraden toch nog een afspraak gemaakt bij de radioloog voor een uitgebreide echo van beide borsten. Daar moet ik nu deze vrijdag naartoe.... Hopelijk blijft het bij die cyste, want ik voel hier en daar nog knobbels


Terug naar “Borstkankerforum”