verband borstkanker en hormoon/fertil.behandeling

Annemieke

verband borstkanker en hormoon/fertil.behandeling

Berichtdoor Annemieke » 03 apr 2007, 16:46

dag dames,

even voorstellen : ik ben annemieke, ben 31, en al 5 jaar aan het "sparen" voor een eerste kindje. In de loop van die jaren is vastgesteld dat ik endometriose heb, waarvoor ik intussen al twee maal geopereerd ben. Omdat die operaties helaas niet veel succes gebracht hebben, hebben we intussen ook 3 IVF-pogingen achter de rug. de laatste poging was gelukt, maar is op een miskraam uitgedraaid. na die miskraam hebben we besloten om minstens een jaar te stoppen met hormonen, om mijn lichaam weer wat rust te gunnen. in principe zou ik in september met een nieuwe IVF-cyclus beginnen...

Intussen krijg ik echter steeds meer verhalen te horen van vrouwen die, om allerlei redenen, in het verleden met hormonentherapieën behandeld zijn, en nu - op vaak nog jonge leeftijd - aan borstkanker lijden. Wanneer ik mijn fertiliteitsspecialist hier over aanspreek, krijg ik het gevoel dat hij de kwestie een beetje ontwijkt, of nogal luchtig afdoet met "er is nog niet veel bewezen over dat verband".

Omdat mijn grootmoeder (aan vaders kant) borstkanker heeft gehad, en mijn beide grootvaders aan resp. long- en klierkanker zijn overleden, ligt dit onderwerp voor mij toch wel gevoelig. de kans lijkt me immers redelijk groot dat in onze familie op z'n minst genetische aanleg huist voor het ontwikkelen van kankers.

Ik vraag me dus af hoe groot de impact van hormoonbehandelingen is op het later ontwikkelen van (borst)kanker, en wat ik eventueel nu al kan doen om de kansen op borstkanker zo klein mogelijk te houden. Heeft het bijvoorbeeld zin om op mijn leeftijd al een mammografie te laten maken ? of kan daar geen preventieve info uitgehaald worden ? zijn er andere dingen waar ik op moet/kan letten ?

alvast bedankt voor jullie ervaringen en meningen !
annemieke

Gast

RE: verband borstkanker en hormoon/fertil.behandeling

Berichtdoor Gast » 03 apr 2007, 19:19

Tja, een moeilijke vraag. Het zou best kunnen dat al die behandelingen borstkanker in de hand werken. Maar als je grootmoeder al oud was toen ze borstkanker kreeg, is er waarschijnlijk toch geen genetische aanleg en die andere kankers hebben geen verband met borstkanker.

Ik denk dat een mammo nog niet nodig is, ev. kan je een echo laten nemen. Ik laat dat doen omdat mijn moeder vroeg bk kreeg, maar telkens bekijken ze me van 'wat kom jij hier doen...". Ik laat dat twee keer per jaar doen op verschillende plaatsen, zodat ze me maar om de twee jaar zien. Oh ja, ik ben 32...

Gast

RE: verband borstkanker en hormoon/fertil.behandeling

Berichtdoor Gast » 03 apr 2007, 19:27

Dit stond onlangs op de website van Ron Fonteine :

44% meer kans op borstkanker voor de menopauze door de pil

Uit een nieuwe meta-analyse van 34 studies in de oktober uitgave van de bekende Mayo Clinic Proceedings mbt de kans op borstkanker door orale voorbehoedsmiddelen (de pil) blijkt opnieuw dat vrouwen een verhoogde kans op borstkanker hebben, met name de vrouwen die al voor het eerste kind de pil slikten hebben meer kans om borstkanker te krijgen voor de menopause. Het percentage is zelfs 44%

De wereldgezondheidsorganisatie zetten al in 2005 orale voorbehoedsmiddelen op de lijst van klasse 1 kankerverwekkende stoffen. De onderzoekers geloven dan ook dat artsen hun patiënten hierover moeten inlichten omdat de patiënt recht op deze informatie heeft.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-10/mc-oci103006.phpTerug naar “Borstkankerforum”