diploma vroedvrouw vs verpleegster

manon

diploma vroedvrouw vs verpleegster

Berichtdoor manon » 02 sep 2007, 20:31

Weet iemand of je met het diploma vroedvrouw ook als gewone verpleegster kan werken? Vroeger was vroedkunde een specialisatie binnen de verpleegkunde, nu is dat een volledig afzonderlijke opleiding. Vandaar mijn vraag;

Gast

RE: diploma vroedvrouw vs verpleegster

Berichtdoor Gast » 06 sep 2007, 16:14

een vroedvrouw mag alle verpleegkundige vaardigheden uitvoeren en mag dus perfect werken als verpleegkundige, andersom is dit niet het geval !

docent verpleegkunde

RE: diploma vroedvrouw vs verpleegster

Berichtdoor docent verpleegkunde » 07 sep 2007, 21:42

Ik ben het niet eens met wat mijn voorganger zegt. Het gaat om twee verschillende opleidingen. Als je vroedvrouw bent, kan je wel via een verkort traject verpleegkundige worden, maar je kan zeker niet aan de slag als verpleegkundige!
Verpleegkunde is immers meer dan een reeks vaardigheden uitvoeren.

Gast

RE: diploma vroedvrouw vs verpleegster

Berichtdoor Gast » 15 sep 2007, 16:52

Waar ik bevallen ben, (az damiaan) waren alle verpleegsters ook vroedvrouw en werkten ze met een beurtrol ... verloskwartier - verzorging , dus ik veronderstel dat het kan.

Gast

RE: diploma vroedvrouw vs verpleegster

Berichtdoor Gast » 17 sep 2007, 17:27

Een vroedvrouw (graduaat vroedkunde): werkt op materniteit, verloskwartier, neonatale zorg en specifieke afdelingen met vrouwenziekten (zoals vb. heelkunde).

Een verpleegkundinge (graduaat verpleegkunde): werkt op alle afdelingen uitgezonderd materniteit (daar werken enkel vroedvrouwen die instaan voor zowel bevallingen als de verzorging van moeder en kind).

Het zijn echt wel 2 verschillende opleidingen, vandaar de brugopleiding om als je verpleegkundige bent op 2 jaar vroedvrouw te worden en omgekeerd.


Dirk_Jonckheere
Berichten: 1
Lid geworden op: 30 dec 2019, 10:49

Re: diploma vroedvrouw vs verpleegster

Berichtdoor Dirk_Jonckheere » 30 dec 2019, 10:54

De drager van de beroepstitel van vroedvrouw die haar of zijn diploma heeft behaald voor 1 oktober 2018, mag van rechtswege de verpleegkunde uitoefenen onder dezelfde voorwaarden als de dragers van de beroepstitel van gegradueerde verpleegkundige.
De drager van de beroepstitel van vroedvrouw die haar of zijn diploma heeft behaald na 1 oktober 2018, mag van rechtswege de technische verpleegkundige verstrekkingen en de toevertrouwde medische handelingen die tot de verpleegkunde behoren, uitvoeren binnen het terrein van de verloskunde, de fertiliteitsbehandeling, de gynaecologie en de neonatologie.
§ 3. De diploma's, brevetten of gelijkwaardige titels worden afgeleverd overeenkomstig de door de Koning vastgestelde bepalingen.


Terug naar “Andere onderwerpen”