vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

bruno

vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor bruno » 27 sep 2007, 12:25

hallo

ik ben een man van 40 jaar mijn vrouw heeft een ongeneeselijke ziekte en wenst euthanasie
we hebben 3 kindjes een meisje van 8, een meisje van 6 en een jongen van bijna 5 jaar

mijn vrouw is al 4 jaar ziek en wenst al 3 jaar euthanasie tot voor kort werd er nog geen werk van gemaakt tot we een gesprek hadden met een prof voor paliatieve diensten
vanaf dan is ze er dagelijks mee bezig daarom deze vragen
wanneer moeten we onze kinderen inlichten over haar dood en hoe moeten ze begeleid worden om het te verwerken
is er nog iemand die met dit geconfronteerd werden
bruno

Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 27 sep 2007, 12:41

Wat een vreselijke toestand. Ik leef met je mee. Alle goedbedoelde raad die je hier gaat krijgen ten spijt, denk ik dat je niet moet aarzelen om professionele begeleiding in te roepen.
Hier kan je terecht voor adressen in jullie buurt:
http://geestelijke-gezondheidszorg.pagina.be/

sterkte

Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 27 sep 2007, 13:16

Iemand die 3 kindjes heeft en euthanasie wenst moet wel zeer veel pijn lijden.
Ondraagelijke pijn, anders probeer je het zolang mogelijk te rekken.
Laat je vrouw weten dat alles in orde komt na haar dood, dat ze met een gerust hart de wereld kan (of mag) verlaten! Laat weten dat de kinderen goed zullen worden verzorgd en dat ze niks tekort zullen komen en dat je haar niet zal vergeten. Dat je ook aan de kinderen over haar zal vertellen, hoeveel ze van hen hield maar de pijn niet kon verdragen. Het zal voor haar zeer geruststellend zijn. Hoe erg het ook is, mijn grootste bezorgdheid zou niet mijn leven zijn maar het feit mijn kindjes achter te laten :(

Niet vergeten van foto te trekken van de mama met de kindjes en ook eens elk kind apart met mama. Die foto zullen ze echt koesteren achteraf.
Laat hun ook weten dat mama zeer veel van hun hield en zal blijven houden maar dat de pijn te zwaar is: belangrijk om vrede te krijgen met haar dood.
Laat haar indien mogelijk nog een cadeautje geven aan de kindjes, een beertje om mee te slapen, spreek met de kindjes af dat ze dit beertje elke avond een nachtkusje kunnen geven die dan naar mama gaat. Ook dat beertje is iets dat van HUN mama komt. Mijn kindjes hebben nu al zo'n beertje gekregen en weten moest mama ooit iets overkomen dat we zo contact met mekaar kunnen houden. Op het label van het beertje heb ik geschreven: Voor mijn kleine prinsesje waar ik zoveel van hou! Dat beertje heeft nu al veel waarde voor hun (het komt van hun mama). Het stelt mij ook gerust moest mij ooit iets overkomen en ik hun klein moet achterlaten dat ze toch nog iets van ons hebben, onze afspraak elke avond kusje aan de mama.

De kindjes zullen zeer veel verdriet hebben, da's onver

Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 27 sep 2007, 15:13

Ik zou eens naar het ziekenhuis gaan en op de dienst palliatieve raad vragen of anders aan de huisarts vragen of hij je kan doorverwijzen. Ik denk niet echt dat iemand hier de nodige bagage heeft om je met deze loodzware opdracht verder te helpen. Jullie hele gezin zal professionele hulp nodig hebben, nu, wanneer de euthanasie zal plaatsvinden en zeker nadien. Er bestaan zeker en vast hulpverleners die zich gespecialiseerd hebben in het opvangen en begeleiden van kindjes van wie een ouder is overleden, dus wie weet kunnen zij je ook in dit geval helpen. En vergeet alsjeblieft ook niet om voor jezelf te zorgen. Het is lovenswaardig dat je nu enkel aan jullie kinderen denkt, maar je mag niet onderschatten wat je zelf zal voelen en ervaren. En je kindjes hebben later ook niets aan een papa die op instorten staat omdat hij altijd de sterke persoon wou blijven en vergeten is zorg te dragen voor zichzelf.

Heel veel sterkte.

Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 27 sep 2007, 21:22

Dit is echt vreselijk. Heel veel sterkte. Bij ons op de dienst liggen boekjes waarin tips gegeven worden over het omgaan met kinderen die met zo een verlies te maken hebben. Vraag het eens aan de palliatieve dienst ze zullen u kunnen helpen.

Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 28 sep 2007, 14:30

Laat ze zoveel mogelijk dingen 'doen' voor de kinderen.

Brieven schrijven (als dat lichamelijk niet te pijnlijk is) waar de kids later moed uit kunnen halen en kunnen begrijpen waarom. Eventueel videoboodschappen, hoewel het moeilijker is om mentaal te doen. Een brief neem je snel vast en lees je als je alleen bent... Maak ook kopieën van de brieven (omdat in pubertijd kinderen ze misschien zullen weggooien uit woede en er later spijt van zouden hebben)

Mijn vriend zijn vader heeft MS (vergevorderd) en zegt zelf als hij in die 'toestand' zou zijn, liever zou sterven. Maar zijn papa is alleen (gescheiden), kan niets meer zelf en kinderen zijn groot dus waarom blijven?Maar als de kids zo klein zijn hebben ze het moeilijk om het te begrijpen waarom mama weggaat.

Goede boeken om eventueel met de mama te lezen: een ster voor amber (prentenboek over een meisje met leukemie die haar vriendje alleen achterblijft) Boeken helpen kinderen veel te begrijpen en ze kan ook zeggen dat mama er altijd zal zijn voor hen (in hun hart). Toch is het voor de kids moeilijk te begrijpen. Ook belangrijke keuze zal worden of de kids erbij zullen zij bij euthanaseren? Ik denk persoonlijk dat dit het verwerken moeilijker zal maken want mama was er 'zonet' toch nog.

Laat maar berichtje achter als 'hulp' nodig hebt.


Els

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Els » 28 sep 2007, 14:40

Hallo Bruno,

Ik kan je de volgende tips geven:
Laat mama met elk kind afzonderlijk een doos samen stellen met persoonlijke dingen. Die kan het kin met de moeder samen uitkiezen. Laat moeder ook zo veel mogelijk schrijven: over hoe het was voor mama toen het kind geboren was, hoe ze zich toen voelde, wat haar verlangens en dromen zijn als moeder voor het kind,... Voor drie kinderen zijn er dus drie dozen. Zo heeft elk kind zijn eigen stukje 'mama' dat ze kunnen bekijken wanneer ze er behoefte aan hebben. Elk kind bekijkt de situatie immers anders en vrwerkt het ook anders.

Laat mama voor elk kind iets inspreken op cassette of CD. Mijn zoontje zei altijd hoe erg hij het vond dat hij niet meer wist hoe zijn papa zijn stem eigenlijk klonk. Misschien banaal nu maar ik wou dat ik het zo had gedaan.

Betrek je kinderen zo veel mogelijk bij het proces en wees vooral eerlijk. Als de kinderen weten dat mama er binnenkort niet meer zal zijn, kunnen ze afscheid nemen. Gun hen dat want dit is zeer belangrijk. En laat hen ieder afzonderlijk beslissen op welke manier ze afscheid willen nemen.

Tot slot wens ik jullie heel veel sterkte. Ik hoop dat het een mooi afscheid kan worden.

die van 28 sep 2007 14:30

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor die van 28 sep 2007 14:30 » 28 sep 2007, 16:14

Hier ook nog mooie dingen voor jou om je vrouwtje steeds bij je te hebben, misschien ook mooi voor de kids voor later..

www.goldenfingerprint.nl

Is ook beschikbaar in België, begrafenissen Pues (vlaams-brabant) hebben dit voor mij geregeld bij het overlijden van mijn opa (van vingerafdruk nemen tot bezorgen hangertje). Nu heeft mijn oma het hangertje altijd aan. Is heel mooi gedaan.

Laat je vrouw eventueel een selectie maken van foto's die voor haar belangrijk waren en er in apart fotoboek teksten bijschrijven?

Het is een magere troost, maar denk eraan dat je vrouw ervoor 'kiest' om jullie te verlaten en niet plots weggerukt wordt door ongeval, moord of noem maar op. Jullie kunnen je ook voorbereiden en je vrouw kan haar uitvaart regelen hoe ze het zelf wil... Misschien wil ze ook nu nog waardig sterven om jou en de kindjes haar leed van het afzien besparen? Als ik een degenererende ziekte zou hebben zoals MS of dergelijke zou ik mij kindjes ook liever aan een mama doen terugdenken die nog met hen kon spelen enzo dan een mama die in rolstoel zat, niet meer kon spreken, urinezak,...


Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 28 sep 2007, 20:19

Hierboven, Die mama kiest daar niet voor! Wat zeg jij nu???
Ze is ziek en lijd ondraaglijke pijnen, heel iets anders dan kiezen voor de dood denk ik!!!!!

Als je alle dagen van ochtend tot avond kreveert van de pijn, bezorgd om wat je binnekort allemaal achterlaat, gefrustreerd omdat je voor de kindjes niet meer kan zijn wie je wil zijn en weet dat er geen eind aan komt, geen kans op beterschap maar stilletjes wegkwijnen. Die mama kan gewoon niet meer, is op!

Denk maar eens hoe zij zich zou voelen moest ze lezen dat jij schrijft dat zij voor haar ziekte kiest!? (door de ongeneeslijke ziekte en enorme pijnen wil ze dat hé). Niet voor het plezier.
isis

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor isis » 29 sep 2007, 08:01

Bruno, eerst en vooral veel sterkte de komende periode.
Er bestaat een boek , Bed bij het raam , dat is een boek speciaal rond kinderen en de dood. Je kan ook een rouwkoffer vragen ( vraag begeleiding van een palliatief support team) daarin zitten allerlei "hulpmiddelen" om deze moeilijke periode helpen door te komen.

@ 28 sep 2007 20:19

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor @ 28 sep 2007 20:19 » 01 okt 2007, 10:58

Ik bedoel helemaal niet dat mevrouw voor haar ziekte gekozen heeft, ik bedoel dat ze er voor kiest om haar leven te beeïndigen voordat de ziekte dat voor haar doet.


Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 01 okt 2007, 16:26

Misschien kiest ze wel euthanasie voor het welzijn van haar omgeving? Misschien wil ze niet da haar kindjes haar zo zien lijden en aftakelen? Ik vond die post hierboven van 'ik zou zo lang mogelijk willen blabla' ook zeer ongepast - wie bent u om hierover te oordelen?
Het zijn trouwens veel vaker de vrouwen (en moeders) die euthanasie vragen, om dat ze het idee van 'een last' te worden voor hun man en kinderen niet kunnen verdragen.

Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 04 okt 2007, 17:46

Laten we hier nu alsjeblieft niet weer beginnen discussiêren over wat wel en niet respectvol is en wat wel en niet mag en kan gezegd worden. Dat was de vraag niet van de opstarter en daaraan heeft hij bijgevolg ook niets.

bruno

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor bruno » 05 okt 2007, 19:05

bedankt iedereen die een reactie heeft geschreven voor mijn vrouw


vicky

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor vicky » 06 okt 2007, 15:18

hallo bruno, heel veel sterkte gewenst voor jullie allemaal, de tranen bengelen over mijn wangen als ik uw verhaal lees. zelf heb ik ook 3 kleine kindjes en het is mijn grootste nachtmerrie dat ik ze ooit zal moeten achterlaten..... veel moed en sterkte!!!

@ Bruno

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor @ Bruno » 07 okt 2007, 20:22

Ook voor jou, veel sterkte Bruno.

Els

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Els » 08 okt 2007, 15:06

Hi Bruno

Veel sterkte in jullie moeilijke momenten maar probeer ook nog te genieten van die momenten die jullie nog hebben.

De suggestie van een herinneringsdoos vind ik heel mooi. Ik denk dat je kinderen dit vooral later gaan apprecieren.

Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 13 okt 2007, 20:55

Hoe is het met jullie Bruno?

bruno

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor bruno » 19 okt 2007, 17:32

hallo iedereen

vandaag is mijn vrouw naar een instelling vertrokken ze verblijft er in de week en in het weekend is ze thuis
voor de euthanasie weten we nog niet veel meer we moeten wachten tot 7 november dan hebben wz terug een afspraak met de prof
dan gaat er er ook een psychloog aanwezig zijn en onze thuis psycholoog zal er ook zijn
hopelijk weten we dan iets meer af.

Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 19 okt 2007, 19:27

Sorry, ik geloof er niks van. In België wordt in zo'n gevallen geen eutheunasie gepleegd. En ik kan het weten!!!!

Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 19 okt 2007, 19:40

deze man heeft toch ook niet gezegd dat er al sprake is om het te doen door dokters... hij zegt alleen maar dat zijn vrouw dat graag zou willen...

Anick

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Anick » 19 okt 2007, 22:44

Bruno, ik wens u en uw kindjes heel veel sterkte in deze ongetwijfeld moeilijke periode. Als je nood moest hebben aan een babbel....... via msn Anickje@hotmail.com, kan mss eens nodig zijn om met een buitenstaander een babbeltje te doen.

Groetjes
Anick

bruno

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor bruno » 21 okt 2007, 11:35

geachte

wat geloof je niet dat mijn vrouw veel pijn heeft dat ze niet meer wil leven of dat er geen euthanasie kan gedaan worden
wij zijn bij een bekende prof geweest en die heeft ons zelf gezegd dat ze in aanmerking komt ervoor
indien u het beter weet dan een prof die zich met euthanasie bezig houdt dan mag je u bekend maken
vertel u verhaal dan

Gast

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor Gast » 21 okt 2007, 18:31

Ik vertel mijn verhaal niet uitgebreid op zappy, ben niet gek. Maar kort komt het hierop neer: wij hebben 11 maanden aan het bed van mijn zus gezeten, die in een coma lag nadat ze met haar fiets op weg van school is aangereden. 11 maanden lang werd ons verteld dat ze niet meer beter ging worden. Ze is naar de comakliniek in Brussel gebracht, gewoon om daar te liggen. Euthanasie werd zelfs niet besproken met ons, ook al vroegen we het herhaaldelijk. Uiteindelijk heeft een bevriende verpleegster het geregeld dat ze naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht werd, waar onmiddellijk het infuus werd afgekoppeld. Mijn zus is dan na een week (honger en dorst, voelde ze het nog? geen idee) gestorven. Dat is mijn verhaal, geloof dus niks van die euthanasie. Want iemand laten sterven door haar infuus af te koppelen is ook geen vreedzame dood.

l

lies

RE: vrouw wenst euthanasie en hebben 3 kindjes

Berichtdoor lies » 21 okt 2007, 21:12

Wat jij hierboven schrijft is ook geen euthanasie hé, dit is gewoon iemand laten verhongeren
Niet menswaardig in mijn ogen


Terug naar “Andere onderwerpen”