"natuurlijk moederschap"

Jacky01
Berichten: 123
Lid geworden op: 19 feb 2009, 14:09

"natuurlijk moederschap"

Berichtdoor Jacky01 » 11 feb 2010, 11:38

Het is misschien een wat controversieel thema, maar ik wil het hier toch van me afschrijven. Ik zou graag een tegenreactie vormen tegen de nieuwe hype van het "natuurlijk moederschap". Een aantal maanden geleden kreeg ik voor het eerst een zoontje. Voor zijn geboorte kreeg ik langs alle hoeken goedbedoelde adviezen en meningen, maar wat me opviel wat dat er nogal veel moraliserende adviezen waren in de trend van "een babytje kan je niet verwennen", "je babytje huilt altijd voor een reden, dus laat het nooit huilen", "je babytje heeft veel nood aan lichaamscontact en geborgenheid", "niets zo goed als borstvoeding", "volg het ritme van je baby", "gebruik je draagdoek veel", ... Allemaal mooie adviezen, waar ik ook allemaal volledig mee akkoord was. Als kersverse moeder gaf ik mijn kindje dus eten op vraag, hield ik hem veel in de draagdoek, en liet ik hem veel op mijn arm liggen/slapen, troostte ik hem telkens hij huilde, en kolfde ik af(mijn zoontje kon door een afwijking niet rechtstreeks van de borst drinken).

Allemaal heel leuk en wel, tot ik er gewoon bij neerviel: Mijn zoontje wilde enkel op mijn arm slapen, maar sliep daar uiteindelijk nooit echt diep, waardoor hij oververmoeid geraakte en veel huilde. Als hij huilde wilde ik hem troosten, dus ging ik er mee rondlopen of wiegen, waardoor ik hem onbedoeld wakker hield en hij nog meer moe werd. Mijn nekspieren schreeuwden van de pijn door die draagdoek de hele dag aan te hebben. En als ik dan eventjes tijd voor mezelf had, moest ik weer afkolven. Bovendien vrat dat afkolven al mijn energie op. Ik zat op een mum van tijd onder mijn gewicht van voor de zwangerschap (nochtans 17kilo bijgekomen). Ik zat er volledig door.

Toen ik er met de vroedvrouw over praatte (eentje die duidelijk voorstander is van dat "natuurlijk moederschap") en vroeg of ik niet beter zou stoppen met kolven omdat het zo zwaar was, toen keek die me aan alsof ik mijn kind zijn leven ontnam. Bovendien zou dat kolven mij beschermen tegen een sluimerende depressie. Ook de vraag of ik hem op een kamertje apart te slapen zou leggen, stond gelijk met kindermoord. En op de vraag hoe ik mijn babytje toch overdag wat kon doen slapen, kreeg ik het antwoord; "pff, moet een babytje nu echt zoveel slapen (hij sliep niet, maar ja); volg toch gewoon het ritme van je kindje, hij zal wel slapen, als hij dat nodig heeft." En als je dan geen tijd meer hebt voor je huishouden enzo; "gebruik dan toch gewoon een ... draagdoek!" Ook als ik er met andere jonge moeders over praatte, kreeg ik telkens hetzelfde credo te horen. En maar al te vaak vielen de angst-kreten rond wiegendood, allergieen, obesitas, hechtingsproblemen, enzovoort.

Ik was heel onzeker over mijn moederschap, en wilde echt het beste voor mijn zoontje, dus ik volgde al die adviezen op. Na 3 maanden was ik echter volledig kapot en zat ik bij de kinderarts met een depressie. Na al die adviezen die je in de boekjes leest (Tracy Hogg -> een kind laten huilen is traumatiserend), van K&G, van die collega's met hun thuisbevallingen, van de vroedvrouw, enzovoort,... stelde ik dezelfde vragen aan mijn nogal nuchtere kinderarts: "hoe krijg ik ons kleintje overdag te slapen?" En hij stelde me het controversiële "gecontroleerd huilen" voor + hem te leggen in zijn eigen kamertje boven, zowel overdag als snachts. Ik zakte bijna door de grond; je kindje laten huilen (ook al maar voor 5 minuten), dat mag toch niet, dat verstoort hun zelfbeeld. En een kindje op zijn eigen kamer leggen, dat is toch gevaarlijk voor wiegendood? Maar wat bleek, dankzij dat gecontroleerd huilen sliep ons kleintje plots wonder boven wonder volledige dutten van minstens 2u overdag, en sliep hij plots ook snachts een stuk langer door. Ik kreeg terug tijd voor mezelf en klom zo weer uit de put, en mijn kleintje is nog nooit zo een vrolijk tof ventje geweest als nu! tIs echt fantastisch om hem bezig te zien.

Nu, waarom ik dit schrijf. Ik weet dat die adviezen goed bedoeld zijn, maar ze zijn ook vaak sterk moraliserend. Bovendien worden vaak "fysieke gevaren" als argumenten gebruik. In de baby-winkels worden nu allerlei spullen verkocht om te zien of je babytje nog wel ok is (babyphone met video, ademhalingsmatje,...), maar ook vanuit de hoek van dat "natuurlijk moederschap" worden de adviezen vooral gestaafd met argumenten ten voordele van het fysieke welzijn van je kindje, maar geven ze de waan dat het ook ten goede komt van het emotionele belang van je kindje. Nu mijn zoontje heeft het duidelijk nodig zijn keel eens open te zetten. Moest iemand destijds dit hier hebben neergeschreven, ik zou misschien wat anders tegen het moederschap hebben aangekeken....

In ieder geval, hoewel dat natuurlijk moederschap de illusie geeft dat het je een vrij en natuurlijk manier aanbiedt om met je kind om te gaan, brengt het bij veel moeders een schuldgevoel te weeg, en maakt het hen ook heel angstig. Wat ik hier schrijf, merk ik ook op mijn vele andere jonge moeders, alleen lijkt het nu een taboe om over te praten... niet?

innemiene
Berichten: 1239
Lid geworden op: 09 jan 2008, 10:52

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor innemiene » 11 feb 2010, 12:05

probeer gewoon de gulden middenweg te zoeken, luister naar alle adviezen die je krijgt en haal eruit wat je kan gebruiken.
en idd af en toe even laten wenen daar gaan ze niet dood van hoor; ik heb hier een tweeling en dus ja die kan je niet constant vast hebben of troosten he

wat mij wel opvalt is dat je bij je 2de (en evt volgende kindjes) veel minder stipt bent op al die regel
tjes en maniertjes

denk dat we als ouder veel te weinig durven vertrouwen op onszelf en ons kunnen

anonymous_5b6f563d435b6
Berichten: 996
Lid geworden op: 23 mar 2009, 17:34
Locatie: Affligem

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5b6f563d435b6 » 13 feb 2010, 12:20

Ik heb het "geluk" gehad dat ik een heel nuchtere moeder en schoonmoeder heb. Hoewel mijn schoonmoeder zweert bij al wat natuurlijk en bio is, heeft ze me steeds gesteund en gelijk gegeven als ik tot iets besloot dat niet als "natuurlijk moederschap" wordt gezien. Flesvoeding, kindje op haar eigen kamer toen ze 8 weken was, ...
En wat zag ik hierdoor: een kind dat beter en dieper slaapt zodra ze op haar eigen kamertje lag, en pas dan beginnen lachen is en beginnen echt heel goed interageren met mama en papa wanneer ze wakker is! Ze was gewoon te moe om uibundig te spelen wanneer ik haar heel de tijd bij ons hield, zelfs om op mijn arm of op papa's buik te slapen!

Van al die goede raad heb ik via mama en schoonmama eruit gefilterd wat er het beste paste voor onze dochter: luister naar hoe je kind huilt, je herkent snel genoeg wat de reden is (ze huilt in kreetjes als het krampjes zijn, in lange zeurende tonen als het honger is, en eerder roepend als het om aandacht is) en reageer daar dan gepast op; een paar minuutjes laten huilen als het weeral aandacht vragen is kan geen kwaad; ga gerust eens langs bij een osteopaat als je last hebt van reflux of veel wenen; een kindje op de eigen kamer met een goede babyfoon slaapt rustiger en dieper zodra het dat gewoon is; hou vol wanneer je iets nieuws gewend wil maken (zoals in een eigen kamertje slapen).
Ik heb een draagdoek en gebruik die heel regelmatig, maar om te gaan wandelen, niet om baby bij me te dragen wanneer ik het huishouden doe, ik heb trouwens te veel schrik dat ik met haar ergens tegen zou botsen of zo, en dan zijn we nog veel verder van huis!

Ik denk dat ik in jouw situatie ook bij de dokter zou gezeten hebben met een depressie, heb het nu al moeilijk genoeg gehad!

MissTroela
Berichten: 95
Lid geworden op: 07 jan 2008, 18:07

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor MissTroela » 17 feb 2010, 19:00

Ik begrijp helemaal wat je bedoelt: bij onze oudste gaf ik borstvoeding tot ik er bij neerviel. De vroedvrouw bleef bij hoog en laag zeggen dat ik moest verder doen. Om de 2u had hij honger, dag en nacht, 2 maand aan een stuk. Ik kon niet meer. Ik begon afkeergevoelens te krijgen van mijn zoon !
Gelukkig is mijn huisarts een nuchtere dame en moeder van jonge kinderen. Ze liet me meteen beseffen dat mijn zoontje me voor meer nodig heeft dan melk alleen. Wenen is in de eerste 6 maand idd een teken dat baby iets nodig heeft, maar dat kan dus evengoed slaap zijn. Doordat ik hem telkens oppakte als hij begon te wenen geraakte hij niet in slaap en geraakte daardoor helemaal overstuur.
Na een lang gesprek met mijn huisarts (1,5u ! ) heb ik besloten haar raad op te volgen: ik ben op flesjes overgestapt en liet hem wenen (max 10 minuten) . Het was een ander kind !
Hij liet al gauw 3 à 4 u tussen 2 voedingen en viel meestal bij het wenen binnen de 5 min in slaap.
Hij begon minder frequent te wenen, ik geraakte terug op mijn plooien en de liefde voor mijn zoon was op slag terug. Doordat ik minder moe was en dus oplettender begon ik eindelijk de verschillende soorten weentjes te onderscheiden en wist ik dus beter of hij honger had, nat was, moe , pijn, zin in knuffel...
Heeft mijn huisarts me nu de borstvoeding uit mijn hoofdgepraat ? Helemaal niet ! Bij onze jongste heb ik het opnieuw geprobeerd... en dat verliep prima, zoveel beter dan met de oudste.
Mijn motto: ik probeer de borstvoeding en lukt het joepi, lukt het niet , dan ga ik nit meer door ten koste van alles !
Url=http://lilypie.com/"><img src="http://lb3f.lilypie.com/7trHp1.png/img/url

anonymous_5b7e4ca638883
Berichten: 445
Lid geworden op: 16 nov 2008, 15:10

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5b7e4ca638883 » 14 mar 2010, 13:29

Ik geef je hierin ook gelijk. Zoek uit wat voor jou, je man en je kindje het beste lukt.

Ik had van bij het begin besloten om geen borstvoeding te geven en we voelden ons daar
alledrie heel goed bij, maar commentaar dat ik gekregen heb...

Ons kindje sliep in het begin naast ons bed, zoals ik overal hoorde. Maar de hele nacht door wakker worden en constant willen eten, overgeven, zich ongemakkelijk voelen...
Na 8 weken heb ik haar op haar eigen kamertje gelegd en opeens was ze veel meer op haar gemak en werd ze overdag ook veel vrolijker en rustiger.

musti77
Berichten: 1162
Lid geworden op: 09 jan 2008, 10:54

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor musti77 » 14 mar 2010, 14:51

ik begrijp je ook heel goed hoor
-wat betreft de BV:
tegenwoordig zou je bang worden als je zegt dat je geen borstvoeding geeft of als je je baby niet bij je neemt; ikzelf heb twee maal BV gegeven, en ik vond het telkens héél erg zwaar, die kinderen hadden precies constant honger, ik vond het zo zwaar dat ik mij dikwijls afvraag of ik bij een derde baby niet van bij het begin flesjes zou geven, telkens ik bij mijn twee kinderen ben overgeschakeld naar FV en hen niet meer naast mij te slapen heb gelegd, sliepen ze als rozen, BV geven was voor mij telkens erg uitputtend en ze waren precies nooit verzadigd
- draagdoek en consoorten:
een draagdoek heb ik mij bij nr 2 ook aangeschaft, maar eigenlijk nooit gebruikt, ik vond dat vreselijk zwaar en bijna niet te doen om daarmee rond te zeulen.
- baby laten huilen/ bij je nemen / bij je laten slapen:
inderdaad, soms moet je een baby echt laten huilen. ze gaan daar niet dood van.
ik ben wel ook niet het type mama dat constant haar baby op schoot of zo neemt bij het minste kreuntje dat ze laten. in de materniteit was er ook een vroedvrouw die tegen mij zei dat ik mijn baby bij mij moest nemen (baby huilde constant s nachts), wel ik kon dat niet, ik had schrik dat ik erop zou rollen; ze zeggen dat je dat niet doet maar ik voelde mij daar echt niet goed bij, ik kon niet slapen zo, dus heb ik dat niet gedaan
en ik kan niet zeggen dat ik geen twee gelukkige kinderen heb
volg je eigen gevoel en laat je niet te veel "voorschrijven" door wat andere zeggen of door wat er in de boeken staat
Afbeelding
Mama van 2 lieve jongens en 3 vlindertjes (BBZ 6w: 01/2008 / MK 11w: 03/2012 / MK 9 w: 10/2012)
R1: zwanger, MK
R1: 36d / R2: 30d / R3: 31d / R4: zwanger, MK
R1: 32d / R2: 35d / R3: 31d / R4: 29d / R5: 31 d / R6: zwanger ??!!

musti77
Berichten: 1162
Lid geworden op: 09 jan 2008, 10:54

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor musti77 » 14 mar 2010, 17:06

Echt? Welke draagdoek gebruikte je dan wel?
Kan me niet voorstellen dat een Maxi cosi dragen minder zeulen is dan een draagdoek


Draagdoek was Triot Slen. Vond het echt een onding. Wat een gedoe, zo een lange sjaal. Had ook een baby bjorn draagzak. Dus het is niet dat de wil er niet was :) Maar het weegt allemaal zo op je rug hé. Een Maxi Cosi ook hoor. Daarom dat ik mijn man zoveel mogelijk liet sleuren met de Maxi Cosi. Maar dat is maar beperkt hé: dat is maar vanaf de deur tot de auto, en dan gaan ze de kinderwagen in; dus het is nu niet zo dat je de hele tijd met je Maxi Cosi moet sleuren, dus ik begrijp je vraag niet zo goed :?:
Afbeelding
Mama van 2 lieve jongens en 3 vlindertjes (BBZ 6w: 01/2008 / MK 11w: 03/2012 / MK 9 w: 10/2012)
R1: zwanger, MK
R1: 36d / R2: 30d / R3: 31d / R4: zwanger, MK
R1: 32d / R2: 35d / R3: 31d / R4: 29d / R5: 31 d / R6: zwanger ??!!

musti77
Berichten: 1162
Lid geworden op: 09 jan 2008, 10:54

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor musti77 » 14 mar 2010, 17:07

ik bedoel Tricot Slen
Afbeelding
Mama van 2 lieve jongens en 3 vlindertjes (BBZ 6w: 01/2008 / MK 11w: 03/2012 / MK 9 w: 10/2012)
R1: zwanger, MK
R1: 36d / R2: 30d / R3: 31d / R4: zwanger, MK
R1: 32d / R2: 35d / R3: 31d / R4: 29d / R5: 31 d / R6: zwanger ??!!

***Dora***
Berichten: 2690
Lid geworden op: 19 jan 2008, 23:18

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor ***Dora*** » 14 mar 2010, 19:42

Denk idd ook dat je in alles de middenweg moet zoeken.
Een baby weent idd nooit zonder reden, maar soms liet ik mijn zoontje toch ook effe huilen hoor. Nadat ik honger, dorst, een vuile pamper, pijn ed uitgesloten had. Vaak was dit idd dan van vermoeidheid.
Tuurlijk liet ik die geen half uur wenen e. Maar gewoon duidelijk maken dat je ze bij de minste gil niet gaat opnemen. Want denk wel dat ze dit rap door hebben.
Mijn zoontje moest leren zelf in slaap te vallen, niet op mijn schoot.

Ivm slapen op de eigen kamer:
De eerste dag toen we uit het ziekenhuis kwamen heeft ons zoontje bij ons geslapen. Daarna telkens in zijn eigen bedje op zijn eigen kamertje.
Geloof me, ik had het in het begin ook lastig, maar hij sliep in de kamer naast ons, met de babyfoon naast mijn oor. Dus bij het minste stond ik aan zijn bedje.
Waarom zou het gevaarlijker zijn omwille van wiegedood om in je eigen bedje te slapen in je eigen kamer dan in de ouder-kamer.

Hoe klein ze ook mss mogen zijn ze moeten zich ook effe zien alleen zien bezig te houden vb door mobiel, speeltjes in het park. Ipv constant op de arm of in de draagdoek te mogen zitten.

En ivm BV of KV
Ik ben persoonlijk voorstander van BV, maar vind het totaal geen schande als een mama het niet ziet zitten om KV te geven.
Ik ken zo enkele vriendinnen die het totaal niet zagen zitten om BV te geven. Nou en... Dat is hun keuze. Wie ben ik om daar over te oordelen.
Maar weet dat als je het tegen sommigste zegt dat je KV geeft (en vooral hier op zappy) dan wordt je bestookt met van alles en nog wat. Alsof het de grootste ramp van de wereld is.
Een mama moet doen waar ze zich goed bij voelt. En als een mama zich niet goed voelt bij BV en het onder druk toch geeft... wie heeft er dan geniet van? Denk niemand.

En ondanks het feit dat ik BV gaf, beschermde het mij niet tegen een depressie hoor.

Ik heb toen gewoon gedaan wat ik goed dacht te doen zowel voor mij als voor ons kind... en hij is ook uitgegroeid tot een niet getraumatiseerde, lieve, gezonde kleuter...
Mama van 2 schatjes van patatjes.

anonymous_5b1531a2362ff
Berichten: 79
Lid geworden op: 21 dec 2008, 20:03

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5b1531a2362ff » 16 mar 2010, 11:54

Mama wordt al je doende, met vallen en opstaan, dag per dag, met je intuïtie en je verstand. Het moederinstinct is een wonderlijk gegeven, vetrouw erop !
Al die adviezen zijn goedbedoeld, echt waar, maar je moet inderdaad filteren wat er van toepassing is op jouw kleintje.

Onze oudste zoon is 10 jaar. Hoe onzeker waren wij !! De eerste nacht durfden we hem niet boven liggen, wegens te koud. We durfden ook niet boven te gaan slapen terwijl hij beneden lag, wegens te ver. Dus, hoe belachelijk het nu klinkt, pompten we onze luchtmatras op en sliepen we in de living. Erg, hé !

Onze tweede is 7 jaar. In tegenstelling tot de oudste kreeg zij 6 maanden bv. Ik was een veel relaxtere mama, had het allemaal al eens meegemaakt. Ze was ook een gemakkelijkere drinker. Dus het slagen van bv hangt niet alleen van de mama af. De omgeving doet er veel aan en bovenal : ieder kind is anders. Theorie is mooi voor als je het even niet ziet zitten.

Onze derde spruit ligt nu boven te dutten. Heb dat vrijwel onmiddellijk gedaan voor zijn ochtendslaapje. En geloof me : hij is het zodanig gewoon (bijna 4 maanden oud) dat hij weent om in zijn bedje te mogen. . . Ik merk het onmiddellijk als hij moe wordt, hij begint te zeuren, is nergens meer goed. Na de check-up van de pamper bedje binnen en hij slaapt een 2-tal uren.

Ben nog steeds bv aan het geven maar moet het voor hem aanvullen met 1 flesje 's avonds. Onze kleinste vent sliep vlug door (8 weken) maar herpakte zich in negatieve zin aan 12 weken. Ik probeer nu op eigen houtje een flesje, ingedikt met rijstvlokken, voorlopig zonder resultaat. ..
Oei, ik zal hem uit zijn bedje moeten halen, is wakker.

Besluit : gewoon vertrouwen op jezelf en de raad filteren !

Jacky01
Berichten: 123
Lid geworden op: 19 feb 2009, 14:09

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor Jacky01 » 26 mar 2010, 12:29

Ondertussen ben ik weeral een paar maandjes verder in mijn moederschap en heb ik zelf echt mijn draai gevonden. Het is inderdaad zoeken en je eigen intuitie wat volgen, al is dat laatste wel moeilijk als beginnende moeder. Er wordt ons jonge moeders zoveel angst aangepraat.
Tegenwoordig weet ik veel beter wat ik wel wil en wat niet, en kan ik een compromis vinden tussen de wensen van mijn zoontje en die van mezelf.

Wat ik me wel afvraag is vanwaar die plotse obsessie van veel mensen met "natuurlijk moederschap" komt. Waarom gaat iedereen er zo van uit dat op vlak van moederschap de natuur altijd gelijk heeft? De natuur zit vol fouten! Anders zou mijn zoontje niet met een afwijking geboren zijn, of zouden zoveel mama's niet compleet oververmoeid zijn door het moederschap.
En stel dat we altijd die natuur ons de wetten zou laten spellen, dan zouden we toch nog allemaal in grotten leven en met onze handen dieren trachten te pakken? Want technologie, das die fantastische natuur verstoren, he! Soit, een beetje een versimpeling van de realiteit, maar ik kan me echt ergeren aan die kritiekloze houding van veel moeders ten opzichte van wat ons voorgeschreven wordt als het beste voor een kind. Onze mama's moesten ons laten huilen, en heel veel van ons hebben uren aan een stuk gehuild zonder dat onze mama ons kwam troosten. Alleen weten we dat niet meer, en getraumatiseerd zijn we er toch ook niet allemaal door? We zouden anders nogal een dolgeslagen generatie zijn, he!

anonymous_5bad7d6617a36
Berichten: 1892
Lid geworden op: 28 jan 2008, 14:12

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5bad7d6617a36 » 26 mar 2010, 12:34

Wil gewoon even zeggen dat ik de tricot slen dan wel weer zalig vond! Ik kijk er nu al uit om hem opnieuw te gebruiken. Ik was ook wel heel handig in het knopen ervan ;)

Verder heb ik me nooit veel aangetrokken wat anderen vertelden, mijn schoonmoeder vroeg zelfs bij mijn eerste wanneer ik mocht starten met maizenapap, het klinkt wel iets uit de oorlog, maar eens ons tweede werd geboren lieten ze me doen want ze zagen dat het goed was. Net zoals al die goed bedoelde commentaar bij K&G, ik luister wel hoor, maar ik doe echt nog altijd wat ik zelf wil, als moeder voel je toch zelf aan wat goed voor je kind is en wat niet?

Mariska

sann*
Berichten: 85
Lid geworden op: 22 aug 2009, 18:21

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor sann* » 11 mei 2010, 14:25

oh wat ben ik blij dat ik dit hier lees...

ik vind moeder zijn nl heel erg moeilijk. Ik hou van mijn zoontje maar vind het wel een enorme aanpassing.

Ook hier langs alle kanten over dat natuurlijk moederschap en moederinstinct en dat je alle huiltjes van je baby herkent.

Ons ventje is bijna 6 weken en ik herken zijn huiltjes nog niet. Dat frustreert mij dan weer!
Ook het laten weten heb ik nog niet uitgeprobeerd. Hoe is dat dat 'gecontroleerd laten wenen '???

Alexander vraagt hier ook enorm veel aandacht, wil precies op elk uur van de dag eten ( FV ), hij heeft verborgen reflux en het zou daarmee te maken hebben volgens KA. snachts slaapt hij ook niet zo goed, gevolg landt vaak bij mama en papa gewoon door onze vermoeidheid...

binnenkort ga ik de babyfoon van de lijst halen en ons ventje op zijn eigen kamer leggen...
ik was altijd zo tegen baby op onze kamer maar werd bijna omver gekgeld toen ik zoiets zei...
en toen hij dan geboren was hebben we hem dan maar bij ons op de kamer gelegd want amai zoveel commentaren dat we kregen...
Nu is het een gewoonte en zal het een aanpassing zijn voor ons allebei.
Afbeelding

Tess'je
Berichten: 1746
Lid geworden op: 17 okt 2009, 16:03

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor Tess'je » 12 mei 2010, 10:31

Ik heb er eens mijn eigen boekje van K&G op nagelezen. Gewoon omdat ik een even moeilijke eter was als Janne dat nu is.

Ik heb alle soorten pap gekregen die er 24 jaar geleden op de markt waren, maar ik maakte geen stoelgang. Staat er in dat ze mij 10cc tomatensap of sinaasappelsap mochten geven. Doe je dat nu, dan mishandel je je kindje volgens K&G.

op 12 weken, na alle pap te hebben doorlopen kreeg mijn mama de opdracht mij gewone koemelk aangelengd met water te geven. Als K&G dit zou lezen, 't is halve kindermoord.

Om mijn krampen tegen te gaan kreeg ik Drank van Dadizele en sabbelen dat ik aan die tutter deed. Toen de verpleegkundige mijn fles drank van dadizele zag staan, WAT EEN GRUWEL. Dat was vreselijk slecht voor hun tanden. Janne is 6 weken, over welke tanden had ze het???

Ik ben voorstander van het eclectisch model in het moederschap. Ik pluk wat ik het beste vind uit alle mogelijke info. Een draagdoek vinden dochterlief en ik fantastisch, maar knuffelsessies lassen we hier niet in. Janne weet maar al te goed dat het beter is op de arm van mama dan in haar bed en bijgevolg krijgen we een huilconcert als ze terug in haar bedje moet. Janne slaapt in haar eigen kamer met babyfoon en ja wij laten haar af en toe eens gecontroleerd huilen.
Mijn mams had 5 kinderen om groot te brengen, ze had niet de tijd om de hele dag met ons op de arm te lopen, te voeden op verzoek of te cocoonen met de baby om rustig te worden. Draagdoeken waren toen nog niet gecommercialiseerd en van natuurlijk moederschap was er nog geen sprake. Zij moesten het ook doen met de info van hun mama en zelf hun weg zoeken in de raad van K&G. En zoals hier al gezegd: zo slecht zijn wij daar toch niet uit gekomen?
Afbeelding
Afbeelding

anonymous_5b74cfe5696df
Berichten: 4057
Lid geworden op: 19 jan 2008, 14:17

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5b74cfe5696df » 10 jun 2010, 16:43

Wat is puur natuur?
Ik ben grote voorstander van draagdoeken en samenslapen en lang borstvoeding en zo, maar puur natuur is nooit wanneer je er als moeder onderdoor gaat.
In de natuur zal een moeder nooit haar eigen er onderdoor laten gaan, omdat in de natuur de jongen zullen sterven als de moeder doodgaat.
Vaak wordt 'puur natuur' verward met 'je volledig ondergeschikt laten worden aan je kinderen'.
En niet altijd krijg je hieraan onaangename gevolgen, zoals hier beschreven. Maar dat betekent niet dat die adviezen van lang samenslapen en borstvoeding en draagdoeken slecht zijn.
Bovendien is elk kind ook anders. Er zijn echt kinderen die beter slapen als ze alleen liggen, die meer stilte nodig hebben, net zoals er kinderen zijn die liever niet alleen slapen.
Ik kan er niet tegen om tegen een andere te liggen, zal ook nooit lepeltje liggen met de echtgenoot, een ander kan niet slapen als er niet eerst iemand tegen hem/haar ligt.

Natuurlijk moederschap heeft een regel extra die nogal eens vergeten wordt en dat is 'verzorg jezelf en je relatie, zorg dat je er als ouder niet aan onderdoor gaat'.
Ik ken mensen die echt niets meer alleen doen. Niet dat wij zo vaak een babysit vragen, maar ik durf mijn man wel al eens alleen met de kinderen te laten. Ik ken mensen die zelfs niet niet doen onder het mom van 'ik volg de behoeftes van mijn kinderen'. Dit geloof ik niet, dit vind ik helemaal niet natuurlijk ouderschap.

anonymous_5bb6c11098bb6
Berichten: 497
Lid geworden op: 03 mei 2010, 14:53

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5bb6c11098bb6 » 11 jan 2011, 13:03

jacky, allereerst een dikke knuffel en wat fijn dat het nu goed gaat met je zoontje

het is heel lang geworden, heb er mijn tijd eens voor genomen
velen zullen zich misshien aangevallen voelen
maar dat is niet mijn bedoeling, al is dat moeilijk met tekst
ik wil gewoon mijn kijk erop weergeven ... en een weerwoordje doen :oops:
dus wees niet te boos :oops:

en ik wil ook even aanhalen dat het is niet omdat de eerste 3 maanden niet zo goed verliepen dat je hem nu niet kan dragen in de draagdoek, dat je hem nu nog moet laten huilen ... :D

het is nu ook wel een feit dat een baby het meeste last heeft van bijvoorbeeld krampjes in de eerste 3 maanden en die het moeilijkste zijn

hier misschien enkele tips voor een volgende ;)
als baby's huilen is er echt wel een reden, die reden kan zijn dat hij niet alleen wil zijn, dat hij moe is maar de slaap niet vind, zelfs die redenen zijn reden genoeg om erbij te blijven, hem niet alleen te laten met zijn verdriet, nabijheid doet ook al veel, desnoods laten wenen in de draagdoek, of laten wenen in bedje en je erbij zetten op een stoel ... is al zoveel beter dan hem alleen te wenen in zijn bedje, hulpeloos

als je er even niet meer tegen kan, kan je even het kamertje uitgaan om adem te halen, een slokje water te drinken en er terug wat tegen kunnen ...
ik heb ook eens een avond gewoon zitten lezen naast het bedje van mijn zoon, bijvoorbeeld
of desnoods een hulplijn inroepen, het is niet altijd de mama die het moet doen!

mijn dochtertje is net vandaag 3 maanden geworden en overdag slaapt ze grotendeels in de draagdoek, 's nachts ligt ze naast mij, tot aan de eerste voeding in haar co-sleeper (dit pas sinds een paar weken, ervoor lukte dat niet) en na de eerste voeding blijft ze gewoon naast mij liggen, is makkelijkste voor mij en voor haar en voor de borstvoeding

het is wel zo dat doorgaans mama's die borstvoeding geven en samen slapen het meeste slaap halen, ik merk zelfs niet wanneer ze nog drinkt ... tenzij ze de tepel niet meer vind hihi dan schuif ik haar weer goed en hupla weer in slaap

mijn zoontje van nu 15/16 maanden was het van geboorte om het even waar hij lag, het maakte hem niet uit ... ik droeg hem ook veel in de draagdoek, zelfs al kon hij makkelijk slapen in zijn wiegje

zo zie je maar dat baby's verschillen :D

momenteel zit ik hier met mijn dochtertje van drie maanden in de draagdoek op mijn buik, ik heb deze bijna een hele dag aan, ik draag ook mijn zoontje nog regelmatig
en ik heb geen pijn, ik denk dat je iets mis deed? als hij correct aan is voel je er zo goed als niets van! anders eens een cursusje ergens volgen? heb ik ook gedaan voor het rugdragen!

innemiene, daar ben ik het niet mee eens, ok met een tweede wordt er weleens meer gehuild als je met de andere bezig bent en dat niet kan stoppen
maar daar versta ik niet onder dat je kinderen laat huilen, laten huilen is het echt laten gebeuren terwijl je ook kan ingrijpen

Serenity schreef: een paar minuutjes laten huilen als het weeral aandacht vragen is kan geen kwaad;


wie zegt er dat dat geen kwaad kan? weet je dat zeker?
en vooral: waarom zou huilen om aandacht een minder goede reden zijn dan huilen om krampjes?!

Serenity schreef:een kindje op de eigen kamer met een goede babyfoon slaapt rustiger en dieper zodra het dat gewoon is; hou vol wanneer je iets nieuws gewend wil maken (zoals in een eigen kamertje slapen).


en hoe komt dat denk je? en net de zin: wanneer het dat gewend is, iets klopt dan toch niet? als het eerst al aan iets echt heel hard moet wennen, door bijvoorbeeld slaaptraining (huiltraining), dan weet je toch zo al dat het niet is wat je baby wil of nodig heeft?

enne ze slapen inderdaad dieper, daarom is het ook gevaarlijker voor wiegendood!!

Serenity schreef: Ik heb een draagdoek en gebruik die heel regelmatig, maar om te gaan wandelen, niet om baby bij me te dragen wanneer ik het huishouden doe, ik heb trouwens te veel schrik dat ik met haar ergens tegen zou botsen of zo, en dan zijn we nog veel verder van huis!


fijn dat je een draagdoek hebt :D

hier gebruik hem heel veel in huis, nog nooit iets tegengekomen ...
haha ok als ik mijn zoontje op mijn rug heb moet ik opassen als ik de frigo opendoe of de berging inga met die grijpgrage handjes ;)

misstroela, ik vind het toch jammer hoor, dat je om de 2 uur borstvoeding moet geven is niet meer dan normaal de eerste maanden! ik denk dat het voor sommigen zo moeilijk is omdat ze teveel op de klok kijken, bij werkt het beste gewoon loslaten, eten geven als kind honger geeft en niet op de tijd letten, gewoon doen wat moet en het gaat plots veel makkelijker
hier de eerste maand zeker om het uur en 's avonds en 's nachts bijna constant wou ze sabbelen
nu 3 maanden verder is het om de 2 a 3 uurtjes
en ik heb hier nog een hyperactief zoontje lopen :D maar ah ik trek het me niet aan geef mijn kindjes zoveel mogelijk waar ze om vragen

enne het is normaal dat ze minder gaan wenen, want ze geven dat op, er wordt toch niet of niet altijd geluisterd, je kind verandert inderdaad maar het is eigenlijk heel spijtig op welke manier het gebeurt

ik spreek niet tegen dat sommige kindjes meer ritme en structuur willen hebben, maar ik ben ervan overtuigd dat het ook kan op manieren zonder laten huilen!!
enne alle slaapjes overdag in de draagdoek is ook een vorm van ritme en structuur :D

mustie, ik denk dat je iets verkeerd deed hoor, een lange draagdoek voel je niet ... mijn zoontje weegt nu iets meer dan 13 kg en draag hem nog uren op mijn rug!

***Dora*** schreef:Waarom zou het gevaarlijker zijn omwille van wiegedood om in je eigen bedje te slapen in je eigen kamer dan in de ouder-kamer.


omdat als een kind dicht bij iemand ligt, het beste de mama, eraan herinnert wordt om te ademhalen, de mama zonder echt wakker te worden onbewust gaat merken dat het kind met iets problemen heeft en bijvoorbeeld eens zal strelen zodat het kind terug iets beseft en verder gaat met leven, het minder diep slaapt wat een goede zaak is, en nog veel redenen, er zijn veel onderzoeken naar gedaan en bestaan ook goede boeken over
het is geen fabeltje!

***Dora*** schreef:Hoe klein ze ook mss mogen zijn ze moeten zich ook effe zien alleen zien bezig te houden vb door mobiel, speeltjes in het park. Ipv constant op de arm of in de draagdoek te mogen zitten.


waarom?

***Dora*** schreef:En ivm BV of KV
Ik ben persoonlijk voorstander van BV, maar vind het totaal geen schande als een mama het niet ziet zitten om KV te geven.
Ik ken zo enkele vriendinnen die het totaal niet zagen zitten om BV te geven. Nou en... Dat is hun keuze. Wie ben ik om daar over te oordelen.
Maar weet dat als je het tegen sommigste zegt dat je KV geeft (en vooral hier op zappy) dan wordt je bestookt met van alles en nog wat. Alsof het de grootste ramp van de wereld is.
Een mama moet doen waar ze zich goed bij voelt. En als een mama zich niet goed voelt bij BV en het onder druk toch geeft... wie heeft er dan geniet van? Denk niemand.


vind ik ook, maar ik probeer wel tijdens de zwangerschap ze de juiste info te geven want veel is het probleem dat bv niet lukt of niet aanspreek door te weinig info! realistische informatie ...
maar iedereen moet natuurlijk voor zichzelf en hun kind beslissen

***Dora*** schreef:En ondanks het feit dat ik BV gaf, beschermde het mij niet tegen een depressie hoor.


maar zonder bv was het misschien nog erger?


Ans24 schreef:Onze oudste zoon is 10 jaar. Hoe onzeker waren wij !! De eerste nacht durfden we hem niet boven liggen, wegens te koud. We durfden ook niet boven te gaan slapen terwijl hij beneden lag, wegens te ver. Dus, hoe belachelijk het nu klinkt, pompten we onze luchtmatras op en sliepen we in de living. Erg, hé !


helemaal niet!! heel normaal zelfs!!


Jacky01 schreef: Wat ik me wel afvraag is vanwaar die plotse obsessie van veel mensen met "natuurlijk moederschap" komt. Waarom gaat iedereen er zo van uit dat op vlak van moederschap de natuur altijd gelijk heeft? De natuur zit vol fouten! Anders zou mijn zoontje niet met een afwijking geboren zijn, of zouden zoveel mama's niet compleet oververmoeid zijn door het moederschap.
En stel dat we altijd die natuur ons de wetten zou laten spellen, dan zouden we toch nog allemaal in grotten leven en met onze handen dieren trachten te pakken? Want technologie, das die fantastische natuur verstoren, he! Soit, een beetje een versimpeling van de realiteit, maar ik kan me echt ergeren aan die kritiekloze houding van veel moeders ten opzichte van wat ons voorgeschreven wordt als het beste voor een kind. Onze mama's moesten ons laten huilen, en heel veel van ons hebben uren aan een stuk gehuild zonder dat onze mama ons kwam troosten. Alleen weten we dat niet meer, en getraumatiseerd zijn we er toch ook niet allemaal door? We zouden anders nogal een dolgeslagen generatie zijn, he!


het gaat niet altijd om de natuur maar om het moedergevoel?
voelt het goed om je kind te laten wenen?
voelt het goed om je kind niet te zien als het weent?
voelt het goed om je kind te laten wenen van de honger om dat het nog geen tijd is?

heb je de wereld nu al eens bekeken? mij lijkt het wel dolgeslagen hoor ... natuurlijk niet alles en iedereen!

Tess'je schreef:Janne weet maar al te goed dat het beter is op de arm van mama dan in haar bed en bijgevolg krijgen we een huilconcert als ze terug in haar bedje moet.


ik geef het kind gelijk hoor, het is toch veel leuker om niet alleen te zijn? lekker dicht bij mama!!

Zinzia schreef:Natuurlijk moederschap heeft een regel extra die nogal eens vergeten wordt en dat is 'verzorg jezelf en je relatie, zorg dat je er als ouder niet aan onderdoor gaat'.
Ik ken mensen die echt niets meer alleen doen. Niet dat wij zo vaak een babysit vragen, maar ik durf mijn man wel al eens alleen met de kinderen te laten. Ik ken mensen die zelfs niet niet doen onder het mom van 'ik volg de behoeftes van mijn kinderen'. Dit geloof ik niet, dit vind ik helemaal niet natuurlijk ouderschap.


helemaal mee eens
maar toch, niet iedereen heeft behoefte aan tijd voor zichzelf!! dan is het ook natuurlijk ...

wat een boel :oops:

***Dora***
Berichten: 2690
Lid geworden op: 19 jan 2008, 23:18

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor ***Dora*** » 11 jan 2011, 13:30

***Dora*** schreef:En ondanks het feit dat ik BV gaf, beschermde het mij niet tegen een depressie hoor.


maar zonder bv was het misschien nog erger?[/quote]


Nog erger owee
en ik zat nu al zo diep, dat ik wss niet dieper kon zakken hoor
Nog een stap dieper en dan zat ik hier niet meer, geloof me


Maar iets anders
Blijkbaar ben je vree voor de natuurlijke moederschap
Heb je ervaring met Rapley methode???
Wil daar mee starten bij ons zoontje
Laat hem nu al es van een banaan sabbelen
Mama van 2 schatjes van patatjes.

***Dora***
Berichten: 2690
Lid geworden op: 19 jan 2008, 23:18

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor ***Dora*** » 11 jan 2011, 14:13

it's all about expectations schreef:Sofie, je achtervolgt me op ieder forum :P

Hier vind je goede info over Rapley en vaste voeding:
http://www.borstvoeding.com/voedselintr ... t-voedsel/


heb die site al doorlezen, en heb ook het boek besteld
maar tips zijn altijd welkom e
Mama van 2 schatjes van patatjes.

innemiene
Berichten: 1239
Lid geworden op: 09 jan 2008, 10:52

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor innemiene » 11 jan 2011, 14:20

hier uit noodzaak rapley (of iets wat er op lijkt toch)
heb 2 prematuurtjes en zoals zoveel prematuurtjes heel wat moeilijkheden om te eten.
vooral voor L was vaste voeding een ramp; fruitpap, groentepap soms enkele hapjes soms niets, ze kon er geen weg mee
dan toch maar eens stukjes gegeven (wij zijn begonnen met zachte stukjes bannaan, kiwi, gekookte bloemkool ed) en dat ging iets vlotter. de meest afsmakende dingen gingen eigenlijk het beste.
en vrij snel kreeg ze zo haar maaltijd binnen (is nog steeds geen grote eter maar gaat dit ook niet worden)
M is luier en kan er van genieten dat je haar het eten geeft dus soms kreeg ze stukken soms gemixt
pletten ging bij beiden niet

btw L kon perfect stukjes eten zonder haar tanden, die zijn pas veel later te voorschijn gekomen

ik heb hier heel hard gewoon mijn gevoel gevolgd, en geprobeerd wat kan, wat kan niet en wat voor l ging ging soms voor m niet en omgekeerd

anonymous_5bb6c11098bb6
Berichten: 497
Lid geworden op: 03 mei 2010, 14:53

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5bb6c11098bb6 » 12 jan 2011, 13:42

***Dora*** schreef:
***Dora*** schreef:En ondanks het feit dat ik BV gaf, beschermde het mij niet tegen een depressie hoor.


maar zonder bv was het misschien nog erger?


Nog erger owee
en ik zat nu al zo diep, dat ik wss niet dieper kon zakken hoor
Nog een stap dieper en dan zat ik hier niet meer, geloof me

Maar iets anders
Blijkbaar ben je vree voor de natuurlijke moederschap
Heb je ervaring met Rapley methode???
Wil daar mee starten bij ons zoontje
Laat hem nu al es van een banaan sabbelen


het moet ongelooflijk verschrikkelijk zijn, als je niet hebt gehad kan je het niet inbeelden natuurlijk
maar ik wil er gewoon mee aanduiden dat je niet weet hoe het geweest zou zijn ...
is met veel dingen zo
"mijn kindje komt vrolijk wakker en de hechting is goed en toch heb ik hem laten huilen ..."
maar misschien was het kindje nog zoveel vrolijker en de hechting nog een dimensie beter als je het niet deed?
dingen die we nooit echt gaan weten natuurlijk ... :D

zelf heb ik er niet echt een volledige ervaring mee
met mijn zoontje wist ik daar jammer genoeg nog niets van en dus begonnen met papjes
maar toen ik daar over gehoord had en mij in verdiept had zijn we wel overgeschakeld ... zoveel makkelijker :D

nu met mijn dochtertje gaan we het wel direct zo doen! wel eerst nog 3 maandjes wachten ;)

het kan ook met kunst/flesgevoede kindjes, ik zie niet direct iets waarom dat niet zou gaan? of wel?

it's all about expectations schreef:Sofie, je achtervolgt me op ieder forum :P

hmm een 9 maanden oud zoontje .. ik weet het :D
was toevallig hoor, ik kom hier normaal niet echt
maar was nog info aan het zoeken over samen slapen hihi

anonymous_5bb6c11098bb6
Berichten: 497
Lid geworden op: 03 mei 2010, 14:53

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5bb6c11098bb6 » 12 jan 2011, 16:45

heb ook al veel gehoord dat tot het eerste jaar enkel melk (borst of kunst) voldoet! (sommige kinderartsen beweren zelfs tot 2 jaar als het echt niet anders kan wegens iets)
dus hebben ze op zich ook wel 6 maanden op te oefenen :D

maarja het probleem met kv is natuurlijk dat er een maximum aan vast zit
als je een hele grote eter hebt is het wel heel lastig dan
ons zoontje was ook zo, jammer genoeg bij hem gestopt met bv en daar zat ik dan met een heeeeel hongerig kindje die niet tevreden was met het max dat hij mocht drinken :cry:

anonymous_5b6df7d70e995
Berichten: 1004
Lid geworden op: 07 jan 2008, 18:00

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5b6df7d70e995 » 05 feb 2011, 10:52

it's all about expectations schreef:Hier gaat het zo: groentepap en fruitpap plet of mix ik, maar ik hou telkens een paar stukken apart, vuistgrootte, zodat hij na zijn papje zelf nog wat kan eten/spelen. Enkel stukken geven zou hier geen optie zijn (en lukt denk ik ook alleen in combi met borstvoeding), zo heel erg veel eet hij er niet van op, en als hij honger heeft moet het ook allemaal snel gaan ;)

Telkens als wij aan tafel zitten, zet ik hem ook in zijn eetstoel en geef hem ook iets in stukken, hetzij iets uit ons bord, hetzij een boterham, een stukje jonge kaas,... wat mag volgens zijn leeftijd.

Ik hou me ook aan het introductieschema van op die site, kiwi geef ik dus bvb niet voor één jaar.
Kiwi mag al voor 1 jaar he. Dat staat ook zo op de site en het boek van K&G . Maar ik begrijp dat je dat nog niet wilt geven ivm allergieen e.d. (ik geef het al sinds hij ong. 6 maanden was ofzo en geen problemen.
Kaas daarentegen geef ik nog niet. Daar wacht ik liever mee tot hij 1 jaar is.

anonymous_5bb6c11098bb6
Berichten: 497
Lid geworden op: 03 mei 2010, 14:53

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5bb6c11098bb6 » 05 feb 2011, 13:36

Yuno schreef:Kiwi mag al voor 1 jaar he. Dat staat ook zo op de site en het boek van K&G . Maar ik begrijp dat je dat nog niet wilt geven ivm allergieen e.d. (ik geef het al sinds hij ong. 6 maanden was ofzo en geen problemen.
Kaas daarentegen geef ik nog niet. Daar wacht ik liever mee tot hij 1 jaar is.ze bedoelt dit schema, daar wacht je beste met kiwi

http://www.borstvoeding.com/voedselintr ... lands.html

anonymous_5b6df7d70e995
Berichten: 1004
Lid geworden op: 07 jan 2008, 18:00

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5b6df7d70e995 » 06 feb 2011, 10:30

Da's een heel ander schema dan dat ik ken!

anonymous_5b6df7d70e995
Berichten: 1004
Lid geworden op: 07 jan 2008, 18:00

Re: "natuurlijk moederschap"

Berichtdoor anonymous_5b6df7d70e995 » 06 feb 2011, 19:34

it's all about...: ja, kan wel zijn, er is al veel gepasseerd he! :)


Terug naar “Feiten en mythes over baby's”