Baby vraagt extra borstvoeding

M

Baby vraagt extra borstvoeding

Berichtdoor M » 12 jan 2008, 08:48

Hallo,

Mijn baby is nu zo n 5 weken oud en krijgt fulltime bv. In de dag gaat alles goed, hij vraagt, ik geef en dat is meestal om de 3 a 4 uur.
Het probleem is dat hij rond 23h30 terug bv vraagt, ik voed hem dan, maar nog geen uur later heeft hj weer honger. Het is al eens gebeurd dat hij 3 keren vroeg. Af en toe huilt hij als er geen melk uitkomt. Hij slaapt wel goed door. Vandaag werd hij om 06h00 wakker.

Mijn vraag is, moet ik hem extra flessenvoeding geven of suikerwater?

christine

RE: Baby vraagt extra borstvoeding

Berichtdoor christine » 12 jan 2008, 11:09

Voor een baby van 5 weken vraagt je baby eigenlijk weinig voedingen. Overdag om de 3 tot 4 uur is niet veel en 's nachts slaapt hij ook al heel lang. Als je meer melk wilt geven, of als je de indruk hebt dat je melkproductie niet zo god is, dan kan je gewoon iets vaker aanleggen. Je kunt hem bijvoorbeeld overdag nooit langer dan 3 uur laten slapen.

Suikerwater heeft je baby totaal niet nodig. Dit geeft alleen suiker en dt is niet de juiste voedingstof voor baby's. Als je extra kunstvoeding wilt geven, dan bouw je de borstvoeding af. Ik weet niet of je dit nu wilt doen, maar als je niet wilt afbouwen, dan leg je best de baby minstens om de 3 uur aan overdag en als hij soms sneller om een voeding vraagt, dan geef je die best.

Het komt overigens vaker voor dat baby's voor ze aan de nacht beginnen enkele voedingen achter elkaar vragen. Ze bouwen dan een kleine reserve voor de nacht op. Men noemt dit 'clustern'.

Ik geef je hier nog een algemeen stukje over voeden op vraag. Ik denk dat de tekst een beetje op jouw baby van toepassing is - niet tijdens het clusteren, maar wel overdag. ;)

Er zijn baby's die niet voldoende vaak van zichzelf om een voeding vragen. Het zijn de schijnbaar gemakkelijke baby¿s, die rustig uren aan een stuk in hun bedje kunnen slapen. Eigenlijk hebben ook deze baby¿s vaker een voeding nodig, maar het lukt hen niet om je dit op tijd duidelijk te maken. Zij horen tot de groep kindjes, die heel veel stimulans van hun moeder nodig hebben. Zonder mama¿s geur, haar geluiden, haar beweging en haar ademhaling lukt het deze baby¿s niet om vaak genoeg wakker te worden en om dan een voeding te vragen. Ligt een dergelijke rustige baby in zijn bedje in de kamer waar de moeder ook is of in de kamer ernaast, dan hoort de moeder hem uiteraard wel wanneer hij wakker wordt. Maar de baby hoort zijn moeder niet voldoende en wordt dus niet op tijd wakker. Deze rustige baby¿s slapen ook ¿s nachts vaak veel te lang. Een dergelijke rustige baby slaapt daarom beter heel dicht bij zijn moeder zodat hij genoeg stimulans krijgt om voldoende vaak om een voeding te vragen. In een andere kamer slapen of bij een grote afstand tussen baby¿s en mama¿s bed kan het gebeuren dat de baby net te weinig van zijn mama hoort, ruikt of voelt om wakker te komen. Overdag kan zo een baby in een draagdoek dicht bij de moeder gedragen worden. Dan zal ook een schijnbaar rustige en gemakkelijke baby voldoende gestimuleerd worden om vaak genoeg te eten.

Ook het gebruik van een fopspeen kan van groot invloed zijn. Bevredigt de baby zijn zuigbehoefte namelijk te veel met een fopspeen, dan zal hij minder vaak om de borst vragen.

Wanneer een baby voldoende bijkomt, dan is dit uiteraard een goed teken, maar lange pauzen tussen de voedingen hebben niet alleen invloed op de hoeveelheid melk nu. Ook je toekomstige melkproductie wordt door het aantal voedingen vandaag beïnvloedt. Moeders die de eerste dagen en weken van de geboorte vaak voeden, die kunnen later gemakkelijker de productie aan de verhoogde behoeften van de baby aanpassen dan moeders, die de eerste tijd niet zo vaak voeden.

Christine
LLL
[url]www.lalecheleague.be[/url]
[email]christine.vdbroecke@pandora.be[/email]

M.

RE: Baby vraagt extra borstvoeding

Berichtdoor M. » 12 jan 2008, 13:06

Bedankt christine voor je uitleg.
Ik denk dat de baby eigenlijk genoeg eet aangezien hij goed is bijgekomen en goed groeit

Heb een overzicht bijgehouden op mijn pc

Gewicht
10/12/07 3400 gram Geboorte
23/12/07 3560 gram
26/12/07 3730 gram
29/12 regeldag
30/12/07 3920 gram
04/01/08 4210 gram
06/01/07 4250 gram
08/01/07 4450 gram
12/01/07 4770 gram

Lengte
10/12/07 50 cm Geboorte
04/01/08 56 cm

Hoofdomtrek
10/12/07 33 cm Geboorte
04/01/08 36 cm

In het ziekenhuis hebben ze me uitgelegd dat ik om de 3 a 4 uur de baby moet voeden en ik mag hoogstens 5 uren wachten ook. Nu wordt de baby automatisch wakker voor voeding

M.

RE: Baby vraagt extra borstvoeding

Berichtdoor M. » 12 jan 2008, 13:08

O ja,

in het ziekenhuis moest de baby onder de lamp en daardoor wist ik hoeveel hij dronk (hj werd voor de bv en na de bv gewogen). Toen dronk hij al tussen 70 en 140 ml per voeding, wat supergoed is volgens de verpleegsters

An, LLL

RE: Baby vraagt extra borstvoeding

Berichtdoor An, LLL » 13 jan 2008, 09:06

Hoi M,

De gewichtsevolutie van jouw kindje is inderdaad prima!

Waarom wij zo'n verschillende visie hebben dan vele ziekenhuizen, heeft een eenvoudige verklaring. Wij hebben vooral te maken met mama's die ons bellen als ze al een tijdje borstvoeding geven en de ziekenhuizen hebben enkel te maken met de eerste 5 dagen van een baby (ongeveer). Het is al lang geweten door borstvoedingsspecialisten dat frequent voeden (lees: minimum 8 keer per dag) in het begin van de borstvoedingsperiode een stevige basis legt voor je latere produktie. In een aantal ziekenhuizen van ons land, is men hier blijkbaar nog niet erg van overtuigd ;).

Maar de keuze en beslissing ligt helemaal bij jou he. Waar voel jij je goed bij? Wat wil jij? Wil jij slechts beperkte tijd (ongeveer drie à vier maanden) borstvoeding geven, dan zal het minder frequente voeden waarschijnlijk geen enkel probleem opleveren. Ben je echter van plan langer te voeden, dan is het geen slecht idee toch wat vaker te voeden.

En dan heb je nog de individuele verschillen. Elke baby is anders, elke moeder is anders. Er zijn moeders die met een heel beperkt aantal voedingen per dag, toch heel lang een baby erg goed kunnen voeden, dit zijn uitzonderingen, maar ze bestaan. Denk daartegenover eens aan je tantes, buurvrouwen, oma's, ... enz, heel veel verhalen uit de tijd van 30, 40 jaar geleden gaan als volgt: 'Ik wou borstvoeding geven, maar toen mijn kindje 3 maand was, was de melk op.' of '... was mijn melk niet meer voldoende voedend.' In die tijd werden moeders namelijk door artsen zowat verplicht om schematisch te voeden. Zowat alle moeders kregen produktieproblemen omdat ze hun baby's maar om de vier uur een voeding gaven. Artsen wilden het flesvoedingsmodel op borstvoedingsbaby's toepassen en dat werkte dus niet.

En omdat er dus nog steeds heel erg veel moeders ons rond drie à vier maand opbellen met de grote zorg dat hun produktie aan het dalen is, waarschuwen wij liever moeders op voorhand. :) Maar nogmaals, jij doet met wat je nu weet, waar jij je zelf het beste bij voelt.

Om nog heel even op je concrete probleem in te gaan, zoals Christine zegt, kan je 's avonds op JOUW verzoek een keertje (of twee keer) tussendoor aanleggen, dan laat je je kindje clusteren. Heel veel baby's doen dit uit zichzelf, maar je mag dat ook als mama op jouw verzoek doen. Dat helpt vaak voor een mooie nacht, maar het is geen garantie, nachtvoedingen zijn voor baby's immers normaal en zeker geen teken dat je te weinig melk hebt.

Veel geluk!
An
La leche league Vlaanderen
[URL]http://www.lalecheleague.be[/URL]
M.

RE: Baby vraagt extra borstvoeding

Berichtdoor M. » 15 jan 2008, 11:58

Wilde jullie bedanken voor jullie antwoorden. Ik leg mijn baby sinds 2 dagen om de 3 uur aan (moet wel de baby af en toe wakker maken) en hij dronk echt heel goed. 'S avonds krijgt hij zijn voeding rond 23h30 en om 0h00 wilt hij nog een beetje extra drinken...en tot mijn verbazing slaapt hij heel makkelijk. Hij wordt tegen 5 uur a 6 uur wakker :)

Bedankt voor de tips :)

M.

RE: Baby vraagt extra borstvoeding

Berichtdoor M. » 15 jan 2008, 12:26

O ja, een klein vraagje...

Tot wanneer moet ik de baby 8 voedingen per dag geven?

An, LLL

RE: Baby vraagt extra borstvoeding

Berichtdoor An, LLL » 15 jan 2008, 12:41

Hoi M,

Met de leeftijd mindert het aantal voedingen per dag eigenlijk niet zo erg snel. Wat wel snel gaat minderen is de duur van de voedingen. Hoe ouder de baby's worden, hoe sneller ze een voeding kunnen nemen. Dus in dat opzicht gaat het voeden wel veel minder tijd vragen dan nu. Natuurlijk zijn er dan ook nog altijd momenten waarop een baby gaat willen genieten van wat extra lang aan de borst zijn, bijvoorbeeld net na een dutje of 's avonds.

Je mag je baby eigenlijk volledig op vraag voeden. Nu moet je hem nog af en toe wakker maken, schrijf je, maar je mag eigenlijk ook op verzoek voeden. Let hierbij op de hongersignalen van je baby. De eerste hongersignalen voor een jonge baby zijn: wakker worden, draaien met het hoofdje, zoeken met het mondje. Een iets later signaal is sabbelen, op de handjes of op iets anders wat ze tegenkomen. Een erg laat signaal is huilen en daar hoef je dan zeker niet op te wachten. Als je op die manier gaat voeden, zul je merken dat er heel wat minder regelmaat in de voedingen komt te zitten. Dat kan heel rustgevend zijn, zowel voor mama als baby. De baby vraagt een voeding, mama geeft die. Zo vragen veel baby's dan een aantal voedingen kort na elkaar en hebben dan een lang slaapmoment. Het rustgevende hieraan is dat je gewoon naar je baby kan kijken en niet meer naar de klok. Geeft je baby signalen, dan leg je hem gewoon aan, slaapt hij, dan laat je hem slapen. Geen stress omdat hij bijna moet eten, hij mag gewoon eten wanneer hij zelf wil. Als je op die manier aan acht of meer voedingen per dag komt, zit je goed.

Als je hier nog meer uitleg over wil, zeker vragen!

Veel geluk!
An
La leche league Vlaanderen
[URL]http://www.lalecheleague.be[/URL]Terug naar “Eten”