Papsaus

Leen

Papsaus

Berichtdoor Leen » 03 apr 2007, 16:07

Eieren met papsaus... ik at dat soms bij mijn grootmoeder.
Zelf heb ik het nog nooit klaargemaakt.
Hoe maak je papsaus?

Gast

RE: Papsaus

Berichtdoor Gast » 03 apr 2007, 18:26

En hoe ziet die saus er dan uit en wat zit er in?

Gast

RE: Papsaus

Berichtdoor Gast » 03 apr 2007, 19:35

awel, papsaus is gemaakt met karnemelkpap.

u doet het als volgt:
ge neemt melkerijboter en ge bruint deze goudbruin.
daarna giet er je joen pap op(dat is aangekookte karnemelk met patisseriebloem)
Mijn kinderen zijn er gek op....
Ge serveert deze papsaus met gekookte aardappels en gekookte eitjes.
Enkele van ons gezin eten er graag nog een fijngesnippert sjalotj erbij
smakelijk eten

Gast

RE: Papsaus

Berichtdoor Gast » 04 apr 2007, 13:33

wij maken onze papsaus anders, maar ik denk dat het resultaat bijna gelijk is:
boter smelten en bruinen
bloem toevoegen en een roux maken
karnemelk toevoegen + peper + zout + nootmuskaat

Is inderdaad super met hardgekookte eitjes en gekookte aardappeltjes - alles samengeplet ...

Gast

RE: Papsaus

Berichtdoor Gast » 04 apr 2007, 14:34

béchamelsaus maar dan met karnemelk

hier ook een leen

RE: Papsaus

Berichtdoor hier ook een leen » 05 apr 2007, 19:20

Ik denk dat eieren met "papsaus" toch iets anders is hoor.

Bij ons noemen ze dat zoetemelksaus.
Eitjes heel licht koken zodat ze nog goed lopend zijn. (Twee voor elk).
Aardappelen koken. Princesseboontjes gewoon stomen (of koken, of een blik nemen).
Echte boter laten heel bruin worden (ons oma liet die altijd zwart worden maar dat is niet zo gezond schijnt). Even laten afkoelen en de melk erbij.

Op het bord wordt dat dus een echt papje : nog lopende eitjes, aardappeltjes pletten, boontjes erop en de saus erover een fijngesneden ajuin eroverheen en dooreen roeren.

Gast

RE: Papsaus

Berichtdoor Gast » 05 apr 2007, 21:28

En waarom is dat dan zoetemelksaus?? Er zit geen suiker in.

leen

RE: Papsaus

Berichtdoor leen » 06 apr 2007, 19:10

omdat het denk ik niet met karnemelk (botermelk= zuur) gemaakt is maar met gewone melk.

Gast

RE: Papsaus

Berichtdoor Gast » 06 apr 2007, 20:00

Eh... jakkes, karnemelkse pap. Mijn grootmoeder at die elke avond, en die viel mee want die was gemaakt van verse karnemelk. Bij mijn man was het elke vrijdag pap ipv soep, en ze maakten die met gepasteuriseerde karnemelk. Zo'n vieze, zoete bedoening... steevast gevolgd door eiersla of vis. Niet zo'n lekkere combinatie.

K.

RE: Papsaus

Berichtdoor K. » 07 apr 2007, 13:44

Mijn oma maakte nooit zo een saus, maar ik herinner mij wel dat ze tegen gewone melk uit een fles (want ze haalde er soms ook bij de boer) ook altijd "zoetemelk" zei.
Zo een karnemelksaus maken wij hier ook niet. Maar wel tutjespap, dat is puree, maar heel lopend en met karnemelk. En daar dan een gekookt eitje, een sneetje kaas en gesmolten boter bij.

Gast

RE: Papsaus

Berichtdoor Gast » 07 apr 2007, 14:00

Nog nooit van gehoord.
In welke delen van België eten ze dit.

Ik zal morgen eens aan mijn moeder vragen of ze dit kent.

Gast

RE: Papsaus

Berichtdoor Gast » 09 apr 2007, 15:50

'k Heb het haar gevraagd, ze had er nog nooit van gehoord.

Evy

RE: Papsaus

Berichtdoor Evy » 09 apr 2007, 22:32

Hallo,

Bij ons in de streek van Roeselare maak ik het nog anders.
Ik koop altijd gortepap. dat is al opgeroerde karnemelkpap.
Ik laat een half pakje boereboter goed bruinen(bijna zwart)
Voeg daarbij de pap, peper,en muskaatnoot bij en klaar is kees.
Met patatjes en halfgaar eitje is het gewoon smullen!!

Gast

RE: Papsaus

Berichtdoor Gast » 10 apr 2007, 21:26

Ik dacht dat karnemelk is wat overblijft na het karnen van de boter, en zoetemelk gewone melk (eventueel aangelengd met water en met wat suiker erbij).

Karnemelk smaakt zurig, zoetemelk niet.

Sabine_Debruyne
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 dec 2020, 18:54

Re: Papsaus

Berichtdoor Sabine_Debruyne » 27 dec 2020, 19:03

Papsaus is inderdaad zoals hierboven beschreven. Boter bruinen karnemelk met tempertje van bloem toevoegen. Gekookte aardappelen pletten pap erop en zacht of hardgekookte eitjes erbij. Al dan niet met gesnipperde ui.
Dit recept varieert van regio tot regio. Deze papsaus komt uit het Kortrijkse. Zoetemelk pap komt uit het Gentse en is wel degelijk met suiker en melk geen karnemelk.
Zo zijn er heel veel varianten van regio tot regio. Maar Zoetemelk pap is iets compleet anders dan 'papsaus'. Alee smakelijk!


Terug naar “Eten”